Utazás Tunéziába – Általános információk

Tunézia Észak-Afrika mediterrán tengerpartján fekszik, nyugatról Algéria, délről Líbia határolja. Népessége meghaladja a 11 millió főt, központja és fővárosa Tunisz. Az ország nagy részét sivatag borítja, ami az éghajlaton is meglátszik. Általában meleg nyarakra kell számítani, a hőmérséklet meghaladhatja az 50 fokot.

Tunézia pénzneme a dinár, amit csak helyileg lehet váltani. Utazáshoz érdemes euróval indulni, és napi szinten váltani. Erre az utcán és a hotelekben is lehetőség van, de a kártyás fizetést is elfogadják.

A beutazáshoz minden esetben még legalább három hónapig érvényes útlevél szükséges, ami 90 napos tartózkodáson belül kiváltja a kötelező vízumot. A belépéskor kitöltött adatlapot a tartózkodás végéig meg kell őrizni, és kilépéskor le kell adni. A túltartózkodást pénzbírsággal büntetik.

A COVID-19 ellenére az országba engedélyezett a beutazás, de 72 óránál nem régebbi negatív RT-PCR tesztet kell bemutatni, emellett előzetes regisztrációra is szükség van. A karanténkötelezettség repülés és hajúút során is fennáll, csak az ötödik napon lehet felmentést kapni alóla egy helyben elvégzett negatív teszttel.

Gépkocsival való belépéskor vámelőjegyzésbe kell venni a járművet, amit kilépéskor is be kell mutatni. A beutazóknak ajánlott az átfogó egészségügyi ellátásra is kiterjedő biztosítás megkötése. A csapvíz nem iható, érdemes kerülni az utcán vásárolt zöldségek és növények fogyasztását is.

Magyarországhoz képest az óraeltolódás mértéke -1. A közbiztonság általánosságban megfelelő, a bazárokban kell vigyázni az értékekre, a szállodákban pedig széf használata ajánlott. A vásárlásnál az alku elvárt dolog.

Az ország főleg légi és vízi úton közelíthető meg, a repülés két és fél óráig szokott tartani. A helyi közlekedésnél érdemes a taxikat használni. Bár a helyi vasúthálózat lefedi az egész országot, a vasúti közlekedés a zsúfoltság és a gyakori lopások miatt nem ajánlott.

Tunézia muszlim ország, a szállodán kívül nem érdemes kihívó ruhát viselni, a térdet és vállat mindig takarni kell.

Megosztás

Hasonló Bejegyzések

Traktorral a világ körül

2021. július 12.|

Az emberek sokféle járművel indulnak neki a világnak. Egyesek autót bérelnek, mások lakókocsival utaznak, de arra is van példa, hogy valaki repülővel járja körbe a földet. Amikor valaki ki szeretne tűnni a tömegből, akkor gyalog

Ezekre a kártevőkre figyeljünk nyaraláskor

2021. június 26.|

Amikor nyaralásra készülünk, akkor gyakran a várható hőmérséklettel és a napsugárzással szoktunk számolni. Azonban az állatvilág éppen annyi borsot törhet az orrunk alá, úgyhogy jó, ha még indulás előtt felkészülünk.