Utazás Törökországba – Általános információk

Törökország Ázsia nyugati részén fekszik, területét a Fekete-tenger és a Földközi tenger között elhelyezkedő Antológiai-félsziget alkotja. Az ország szomszédai Grúzia, Örményország, Irán, Irak és Szíria, valamint az Égei-tenger szigetei.

Népessége meghaladja a 82 millió főt, a fővárosa Ankara, ami a második legnagyobb város az országban. Az első helyen Isztambul áll. Pénzneme a török líra, amit az országon belül bármelyik kis kereskedő is jó árfolyamban vált.

Törökország éghajlata a mérsékelt övbe tartozik, azonban a tenger közelsége és a hegységek változatossá teszik. A Fekete-tenger partvidéke a legcsapadékosabb, a Földközi-tenger partvidéke mediterrán bőséges napsütéssel, a Boszporusz környékén inkább a kontinentálishoz hasonlít, míg az Anatóliai fennsík téli hideget és nyári forróságot tartogat.

A belépéshez június 1-től nem kell belépési engedély, és ha nincs 72 órán belüli PCR tesztje valakinek, akkor a határon egy 5000 Ft-os gyorstesztet végeznek el rajta, aminek az eredményét helyben kell megvárni.

Külföldi gyorstesztet nem fogadnak el. Ezenkívül Magyarország és Törökország megegyezett abban, hogy belépésnél minden vakcinát elfogadnak egymás között. A belépéshez ezenkívül érvényes útlevél szükséges, ha a tartózkodás időtartama nem éri el a 90 napot, akkor vízumra sincs szükség.

Az országban a csapvizet sokszor a helyiek sem fogyasztják, így a turistáknak sem ajánlott, a kórházak felszereltsége azonban megfelelő.

Az ország légi, szárazföldi és vízi úton is megközelíthető. Autós utazáshoz a legnagyobb török határ Kapikule, ez a világ második legnagyobb határátkelője. Útlevelet kérik, és ha nem saját autóval megy valaki, akkor meghatalmazás és az igazolványok másolata kell.

Törökországban az autópályadíjat útszakaszonként kell fizetni feltöltős matricával. A határ után PTT feliratot kell keresni, a kapott matricát a szélvédőre kell ragasztani.

Az országon belüli vezetést a káosz jellemzi, csak a legbátrabbaknak érdemes autóba ülniük. A bazárokban turista árak vannak, nyugodtan lehet alkudni.

Megosztás

Hasonló Bejegyzések

A csodaszarvas legendája

2021. szeptember 9.|

A magyar mitológia rengeteg érdekességet tartogat az olvasó számára. A néphit, népmesék, ráolvasások és népi imák rengeteg ma is fennmaradt szokáson érezhetőek, bár a legtöbbször homályos források állnak a rendelkezésünkre.

A biciklis nyaralás egyre felkapottabb

2021. augusztus 10.|

Az utóbbi hónapok rendhagyónak számítanak, mivel mindenki megtapasztalta, hogy milyen a négy fal között szenvedni, ugyanakkor sokan felfedezték a sportok szépségét. A járványhelyzet miatt a tengerpartok és a népszerű turista célpontok kerülendő kategóriába estek, és

Traktorral a világ körül

2021. július 12.|

Az emberek sokféle járművel indulnak neki a világnak. Egyesek autót bérelnek, mások lakókocsival utaznak, de arra is van példa, hogy valaki repülővel járja körbe a földet. Amikor valaki ki szeretne tűnni a tömegből, akkor gyalog