Utazás Szlovákiába – Általános információk

Szlovákia a Kárpát-medence északi részén fekszik. Szomszédai Csehország, Ausztria, Magyarország, Ukrajna és Lengyelország. Fővárosa és legnagyobb városa Pozsony. Az ország népessége 5,4 millióra tehető, ebből fél millióan a fővárosban élnek. Az ország szárazföldi éghajlattal rendelkezik, amit hőingadozások, és egymástól elkülönülő évszakok jellemeznek.

Az ország az Európai Unióhoz tartozik, pénzneme az euró. A beutazáshoz normál körülmények között elég az érvényes személyi igazolvány vagy az útlevél.

A COVID-19 miatt a beutazás 14 napos kötelező karantént von maga után, ráadásul a karantén nyolcadik napján PCR tesztet kell elvégezni, emellett a belépéshez regisztrálni is kell. A légi úton érkező személyeknek további formanyomtatványt kell kitölteniük, hogy egy esetleges fertőzés során könnyebb legyen az utasok felkutatása.

A legújabb rendeletek szerint az mRNS típusú és a vektor alapú oltással beoltottak, valamint a betegségen igazoltan átesettek kiválthatják a kötelező karantént egy saját költségre elvégzett szlovák PCR teszt elvégzésével. Üzleti célú beutazási kivétel nincs.

Szlovákiában az egész ország területén iható a csapvíz. Az uniós előírásoknak megfelelően az Európai Egészségbiztosítási Kártyával rendelkezők jogosultak az ellátásra.

Utazásnál a keresztény ünnepek mellett a nemzeti ünnepekre is figyelni kell. Ezek a következők:

  • május 8. – Győzelem napja
  • július 5. – Szent Cirill és Szent Metód ünnepe
  • augusztus 29. – A szlovák felkelés napja
  • szeptember 1. – A szlovák alkotmány ünnepe
  • november 17. – A szabadságért és a demokráciáért vívott harc napja

Szlovákiában a gépjárművezetés kiadott vezetői engedéllyel lehetséges. A sebességkorlátozás lakott területen 50 km/h, lakott területen kívül 90 km/h, autópályán 130 km/h. Utóbbin autópálya-matricát kell vásárolni, az esetleges ellenőrzések céljából az elismervényt meg kell őrizni.

Az ország légi és szárazföldi úton is megközelíthető, a magyar-szlovák határon több határátkelőhely működik, amelyek közül komp is választható.

Megosztás

Hasonló Bejegyzések

Traktorral a világ körül

2021. július 12.|

Az emberek sokféle járművel indulnak neki a világnak. Egyesek autót bérelnek, mások lakókocsival utaznak, de arra is van példa, hogy valaki repülővel járja körbe a földet. Amikor valaki ki szeretne tűnni a tömegből, akkor gyalog

Ezekre a kártevőkre figyeljünk nyaraláskor

2021. június 26.|

Amikor nyaralásra készülünk, akkor gyakran a várható hőmérséklettel és a napsugárzással szoktunk számolni. Azonban az állatvilág éppen annyi borsot törhet az orrunk alá, úgyhogy jó, ha még indulás előtt felkészülünk.