Utazás Srí Lankába – Általános információk

Srí Lanka az Indiai-óceán északi részén fekvő szigetország. Fővárosa Szrí Dzsajavardhanapura Kótté. Mivel az Egyenlítőtől valamivel északra helyezkedik el, a klímája trópusi, ami magas páratartalmat és magas hőmérsékletet eredményez. A sziget délnyugati részén gyakoribb az esőzés, miközben az északnyugati és a délkeleti partok kifejezetten szárazak.

Srí Lanka népessége eléri a 21,8 millió főt, az országban rúpiával lehet fizetni, ami utazás előtt vagy helyben váltható. Érdemes inkább a repülőtéren váltani, mivel a szállodákban rosszabbak az árfolyamok.

A beutazáshoz 6 hónapig érvényes útlevél kell, ami legalább két üres oldalt tartalmaz a vízum elhelyezéséhez. A turista és üzleti célból érkezők 30 napos vízumot igényelhetnek. A jelenlegi COVID-19 következtében az országba nem lehet beutazni. Kivételt képeznek a munkahelyi utazások és az átutazások, de minden esetben kötelező negatív PCR tesztre van szükség.

Srí Lankán a csapvíz fogyasztása nem ajánlott, így a jégkockát és a vízzel kevert üdítőitalokat is kerülni kell. A biztonságos utazáshoz saját egészségügyi biztosítás megkötése ajánlott.

Az országban van a legtöbb helyi ünnep. Minden hónapban ünnepnek számít a telihold napja, a hinduizmus és az iszlám hit ünnepei, amik általános munkaszüneti napok. Programszervezésnél érdemes az aktuális holdnaptár szerinti nyitvatartási időt figyelembe venni.

Az ország biztonsága csak a turisták által látogatott területeken megbízható. Érdemes fokozott figyelmet szentelni az öltözködésre, mivel a templomok látogatásához a vállaknak és a térdeknek is fedve kell lenniük, ráadásul cipőben sem lehet belépni.

Az ország főleg légi úton közelíthető meg. A repülőtérről tömegközlekedést, vonatot, autóbuszt vagy taxit vehetünk igénybe. Városon belül a leggyorsabb megoldást a négykerekű tuk-tuk jelenti, autót bérelni csak sofőrrel ajánlott, és általában olcsóbb, mint sofőr nélkül.

A saját autó bérléséhez speciális helyi jogosítványra van szükség, azonban az utak rossz állapota és a helyiek agresszív vezetési stílusa miatt kerülendő.

Megosztás

Hasonló Bejegyzések

Traktorral a világ körül

2021. július 12.|

Az emberek sokféle járművel indulnak neki a világnak. Egyesek autót bérelnek, mások lakókocsival utaznak, de arra is van példa, hogy valaki repülővel járja körbe a földet. Amikor valaki ki szeretne tűnni a tömegből, akkor gyalog

Ezekre a kártevőkre figyeljünk nyaraláskor

2021. június 26.|

Amikor nyaralásra készülünk, akkor gyakran a várható hőmérséklettel és a napsugárzással szoktunk számolni. Azonban az állatvilág éppen annyi borsot törhet az orrunk alá, úgyhogy jó, ha még indulás előtt felkészülünk.