Utazás Srí Lankába – Általános információk

Srí Lanka az Indiai-óceán északi részén fekvő szigetország. Fővárosa Szrí Dzsajavardhanapura Kótté. Mivel az Egyenlítőtől valamivel északra helyezkedik el, a klímája trópusi, ami magas páratartalmat és magas hőmérsékletet eredményez. A sziget délnyugati részén gyakoribb az esőzés, miközben az északnyugati és a délkeleti partok kifejezetten szárazak.

Srí Lanka népessége eléri a 21,8 millió főt, az országban rúpiával lehet fizetni, ami utazás előtt vagy helyben váltható. Érdemes inkább a repülőtéren váltani, mivel a szállodákban rosszabbak az árfolyamok.

A beutazáshoz 6 hónapig érvényes útlevél kell, ami legalább két üres oldalt tartalmaz a vízum elhelyezéséhez. A turista és üzleti célból érkezők 30 napos vízumot igényelhetnek. A jelenlegi COVID-19 következtében az országba nem lehet beutazni. Kivételt képeznek a munkahelyi utazások és az átutazások, de minden esetben kötelező negatív PCR tesztre van szükség.

Srí Lankán a csapvíz fogyasztása nem ajánlott, így a jégkockát és a vízzel kevert üdítőitalokat is kerülni kell. A biztonságos utazáshoz saját egészségügyi biztosítás megkötése ajánlott.

Az országban van a legtöbb helyi ünnep. Minden hónapban ünnepnek számít a telihold napja, a hinduizmus és az iszlám hit ünnepei, amik általános munkaszüneti napok. Programszervezésnél érdemes az aktuális holdnaptár szerinti nyitvatartási időt figyelembe venni.

Az ország biztonsága csak a turisták által látogatott területeken megbízható. Érdemes fokozott figyelmet szentelni az öltözködésre, mivel a templomok látogatásához a vállaknak és a térdeknek is fedve kell lenniük, ráadásul cipőben sem lehet belépni.

Az ország főleg légi úton közelíthető meg. A repülőtérről tömegközlekedést, vonatot, autóbuszt vagy taxit vehetünk igénybe. Városon belül a leggyorsabb megoldást a négykerekű tuk-tuk jelenti, autót bérelni csak sofőrrel ajánlott, és általában olcsóbb, mint sofőr nélkül.

A saját autó bérléséhez speciális helyi jogosítványra van szükség, azonban az utak rossz állapota és a helyiek agresszív vezetési stílusa miatt kerülendő.

Megosztás

Hasonló Bejegyzések

A finn szaunától a modern infraszaunáig

2021. szeptember 23.|

A világ minden országában találunk olyan jellegzetes elemeket, amik megkülönböztetik a többitől. Spanyolországban a hagyományos fesztiválok és a sonka, Franciaországban a turizmus és a bor, Argentínában pedig a különböző húsok.

A világ legkülönlegesebb medencéi

2021. szeptember 23.|

A szállodák megállás nélkül versengenek a turisták kegyeiért, amit különleges épületekkel, bámulatos kilátásokkal, vagy furcsának nevezhető medencékkel érnek el. Vannak olyanok, ahol a helyszín adja a varázst, máshol az elhelyezés, de akár a mélység miatt

A csodaszarvas legendája

2021. szeptember 9.|

A magyar mitológia rengeteg érdekességet tartogat az olvasó számára. A néphit, népmesék, ráolvasások és népi imák rengeteg ma is fennmaradt szokáson érezhetőek, bár a legtöbbször homályos források állnak a rendelkezésünkre.