Utazás Srí Lankába – Általános információk

Srí Lanka az Indiai-óceán északi részén fekvő szigetország. Fővárosa Szrí Dzsajavardhanapura Kótté. Mivel az Egyenlítőtől valamivel északra helyezkedik el, a klímája trópusi, ami magas páratartalmat és magas hőmérsékletet eredményez. A sziget délnyugati részén gyakoribb az esőzés, miközben az északnyugati és a délkeleti partok kifejezetten szárazak.

Srí Lanka népessége eléri a 21,8 millió főt, az országban rúpiával lehet fizetni, ami utazás előtt vagy helyben váltható. Érdemes inkább a repülőtéren váltani, mivel a szállodákban rosszabbak az árfolyamok.

A beutazáshoz 6 hónapig érvényes útlevél kell, ami legalább két üres oldalt tartalmaz a vízum elhelyezéséhez. A turista és üzleti célból érkezők 30 napos vízumot igényelhetnek. A jelenlegi COVID-19 következtében az országba nem lehet beutazni. Kivételt képeznek a munkahelyi utazások és az átutazások, de minden esetben kötelező negatív PCR tesztre van szükség.

Srí Lankán a csapvíz fogyasztása nem ajánlott, így a jégkockát és a vízzel kevert üdítőitalokat is kerülni kell. A biztonságos utazáshoz saját egészségügyi biztosítás megkötése ajánlott.

Az országban van a legtöbb helyi ünnep. Minden hónapban ünnepnek számít a telihold napja, a hinduizmus és az iszlám hit ünnepei, amik általános munkaszüneti napok. Programszervezésnél érdemes az aktuális holdnaptár szerinti nyitvatartási időt figyelembe venni.

Az ország biztonsága csak a turisták által látogatott területeken megbízható. Érdemes fokozott figyelmet szentelni az öltözködésre, mivel a templomok látogatásához a vállaknak és a térdeknek is fedve kell lenniük, ráadásul cipőben sem lehet belépni.

Az ország főleg légi úton közelíthető meg. A repülőtérről tömegközlekedést, vonatot, autóbuszt vagy taxit vehetünk igénybe. Városon belül a leggyorsabb megoldást a négykerekű tuk-tuk jelenti, autót bérelni csak sofőrrel ajánlott, és általában olcsóbb, mint sofőr nélkül.

A saját autó bérléséhez speciális helyi jogosítványra van szükség, azonban az utak rossz állapota és a helyiek agresszív vezetési stílusa miatt kerülendő.

Megosztás

Hasonló Bejegyzések

Ha utazást tervezünk, nem mindegy, hogy mi kerül a bőröndbe

2022. július 25.|

Az utazások megszervezésénél a legidőigényesebb dolog a bőröndök bepakolása. Át kell gondolnunk, hogy mit fogunk vinni, bár még így is el szoktunk felejteni ezt-azt. Emiatt nagyon hatékony egy listát készíteni, amit az utazás előtt bármikor

Digitális nomádnak készül: világgá menne Danny Blue

2022. június 15.|

Világgá menne Danny Blue. A mentalista csak egy laptopot vinne magával az útra, azt is zölden. Hosszú útra indulna Danny Blue, hogy új élményeket szerezzen, amelyek által később akár a műsorát is bővítheti.

Görögország a favorit, Bulgáriába alig megy valaki nyaralni

2022. június 15.|

5-12 százalékkal emelkedtek az árak az utazási irodáknál. Az infláció, az euróárfolyam drasztikus emelkedése és az elszálló üzemanyagárak következtében alaphangon 5-15 százalékkal drágulhat idén a magyar turisták nyaralása.