Utazás Spanyolországba – Általános információk

Spanyolország Dél-Európában és Észak-Afrikában fekszik, amibe a Kanári-szigetek is beletartoznak. Az ország területét a Földközi-tenger és az Atlanti óceán határolja, a szárazföldön Portugáliával, Franciaországgal, Andorrával, Gibraltárral és Marokkóval határos.

Az Ibériai félsziget legnagyobb független állama, a népesség közelít a 48 millióhoz, amiből 10 millióan a fővárosban, Madridban élnek.

Az ország éghajlata nagyon változó, szinte a teljes része a szubtrópusi klímaövben fekszik, mindössze az Atlanti-óceán partvidéke kap az enyhe óceáni éghajlatból. A belső terek általában mediterrán-kontinentális övbe esnek, amihez mediterrán déli és keleti partvidék társul. A magasabb hegységeknél hegyvidéki éghajlatra kell számítani.

Spanyolország az Európai Unióhoz tartozik, az egész ország területén euróval lehet fizetni, amit érdemes indulás előtt átváltani. A beutazáshoz normál körülmények között csak érvényes személyi igazolvány kell.

A COVID-19 ellenére a beutazás most is lehetséges, azonban rendelkezni kell 1 darab, az országba belépés időpontjától visszafelé számított 72 órán belüli negatív PCR teszttel. Légi úton történő beutazáshoz előzetes online regisztráció szükséges, ami autóval elkerülhető.

Az ország nagy részén fogyasztható a csapvíz, a szigeteken kerülni kell. Az Európai Egészségbiztosítási Kártyával igénybe vehetők az egészségügyi szolgáltatások is. A magánszolgáltatások által nyújtott ellátás költségeit a beteg fizeti.

Autóval való utazásnál számítani kell a nagyobb városok zónás rendszerére, ami a közlekedést és a parkolást is nehezíti. A sebességkorlátozás lakott területen belül 50 km/h, azonban egyre több helyen csökkentik 30 km/h-ra. Lakott területen kívül 90, 100 km/h az átlag, miközben az autópályán 120 km/h. Az alkoholfogyasztás 0,5 g/l véralkoholszintig nem von magával büntetést.

Az autópályák nagy része fizetős, mindig a megtett útszakasz hossza számít, a kapurendszert nem lehet kikerülni. 2019 óta Barcelona és Valencia között már ingyenesen használható. A nem fizetős utak állapota kitűnő, így a fizetős részek könnyen elkerülhetőek.

Megosztás

Hasonló Bejegyzések

Traktorral a világ körül

2021. július 12.|

Az emberek sokféle járművel indulnak neki a világnak. Egyesek autót bérelnek, mások lakókocsival utaznak, de arra is van példa, hogy valaki repülővel járja körbe a földet. Amikor valaki ki szeretne tűnni a tömegből, akkor gyalog

Ezekre a kártevőkre figyeljünk nyaraláskor

2021. június 26.|

Amikor nyaralásra készülünk, akkor gyakran a várható hőmérséklettel és a napsugárzással szoktunk számolni. Azonban az állatvilág éppen annyi borsot törhet az orrunk alá, úgyhogy jó, ha még indulás előtt felkészülünk.