Utazás Spanyolországba – Általános információk

Spanyolország Dél-Európában és Észak-Afrikában fekszik, amibe a Kanári-szigetek is beletartoznak. Az ország területét a Földközi-tenger és az Atlanti óceán határolja, a szárazföldön Portugáliával, Franciaországgal, Andorrával, Gibraltárral és Marokkóval határos.

Az Ibériai félsziget legnagyobb független állama, a népesség közelít a 48 millióhoz, amiből 10 millióan a fővárosban, Madridban élnek.

Az ország éghajlata nagyon változó, szinte a teljes része a szubtrópusi klímaövben fekszik, mindössze az Atlanti-óceán partvidéke kap az enyhe óceáni éghajlatból. A belső terek általában mediterrán-kontinentális övbe esnek, amihez mediterrán déli és keleti partvidék társul. A magasabb hegységeknél hegyvidéki éghajlatra kell számítani.

Spanyolország az Európai Unióhoz tartozik, az egész ország területén euróval lehet fizetni, amit érdemes indulás előtt átváltani. A beutazáshoz normál körülmények között csak érvényes személyi igazolvány kell.

A COVID-19 ellenére a beutazás most is lehetséges, azonban rendelkezni kell 1 darab, az országba belépés időpontjától visszafelé számított 72 órán belüli negatív PCR teszttel. Légi úton történő beutazáshoz előzetes online regisztráció szükséges, ami autóval elkerülhető.

Az ország nagy részén fogyasztható a csapvíz, a szigeteken kerülni kell. Az Európai Egészségbiztosítási Kártyával igénybe vehetők az egészségügyi szolgáltatások is. A magánszolgáltatások által nyújtott ellátás költségeit a beteg fizeti.

Autóval való utazásnál számítani kell a nagyobb városok zónás rendszerére, ami a közlekedést és a parkolást is nehezíti. A sebességkorlátozás lakott területen belül 50 km/h, azonban egyre több helyen csökkentik 30 km/h-ra. Lakott területen kívül 90, 100 km/h az átlag, miközben az autópályán 120 km/h. Az alkoholfogyasztás 0,5 g/l véralkoholszintig nem von magával büntetést.

Az autópályák nagy része fizetős, mindig a megtett útszakasz hossza számít, a kapurendszert nem lehet kikerülni. 2019 óta Barcelona és Valencia között már ingyenesen használható. A nem fizetős utak állapota kitűnő, így a fizetős részek könnyen elkerülhetőek.

Megosztás

Hasonló Bejegyzések

Ha utazást tervezünk, nem mindegy, hogy mi kerül a bőröndbe

2022. július 25.|

Az utazások megszervezésénél a legidőigényesebb dolog a bőröndök bepakolása. Át kell gondolnunk, hogy mit fogunk vinni, bár még így is el szoktunk felejteni ezt-azt. Emiatt nagyon hatékony egy listát készíteni, amit az utazás előtt bármikor

Digitális nomádnak készül: világgá menne Danny Blue

2022. június 15.|

Világgá menne Danny Blue. A mentalista csak egy laptopot vinne magával az útra, azt is zölden. Hosszú útra indulna Danny Blue, hogy új élményeket szerezzen, amelyek által később akár a műsorát is bővítheti.

Görögország a favorit, Bulgáriába alig megy valaki nyaralni

2022. június 15.|

5-12 százalékkal emelkedtek az árak az utazási irodáknál. Az infláció, az euróárfolyam drasztikus emelkedése és az elszálló üzemanyagárak következtében alaphangon 5-15 százalékkal drágulhat idén a magyar turisták nyaralása.