Utazás Spanyolországba – Általános információk

Spanyolország Dél-Európában és Észak-Afrikában fekszik, amibe a Kanári-szigetek is beletartoznak. Az ország területét a Földközi-tenger és az Atlanti óceán határolja, a szárazföldön Portugáliával, Franciaországgal, Andorrával, Gibraltárral és Marokkóval határos.

Az Ibériai félsziget legnagyobb független állama, a népesség közelít a 48 millióhoz, amiből 10 millióan a fővárosban, Madridban élnek.

Az ország éghajlata nagyon változó, szinte a teljes része a szubtrópusi klímaövben fekszik, mindössze az Atlanti-óceán partvidéke kap az enyhe óceáni éghajlatból. A belső terek általában mediterrán-kontinentális övbe esnek, amihez mediterrán déli és keleti partvidék társul. A magasabb hegységeknél hegyvidéki éghajlatra kell számítani.

Spanyolország az Európai Unióhoz tartozik, az egész ország területén euróval lehet fizetni, amit érdemes indulás előtt átváltani. A beutazáshoz normál körülmények között csak érvényes személyi igazolvány kell.

A COVID-19 ellenére a beutazás most is lehetséges, azonban rendelkezni kell 1 darab, az országba belépés időpontjától visszafelé számított 72 órán belüli negatív PCR teszttel. Légi úton történő beutazáshoz előzetes online regisztráció szükséges, ami autóval elkerülhető.

Az ország nagy részén fogyasztható a csapvíz, a szigeteken kerülni kell. Az Európai Egészségbiztosítási Kártyával igénybe vehetők az egészségügyi szolgáltatások is. A magánszolgáltatások által nyújtott ellátás költségeit a beteg fizeti.

Autóval való utazásnál számítani kell a nagyobb városok zónás rendszerére, ami a közlekedést és a parkolást is nehezíti. A sebességkorlátozás lakott területen belül 50 km/h, azonban egyre több helyen csökkentik 30 km/h-ra. Lakott területen kívül 90, 100 km/h az átlag, miközben az autópályán 120 km/h. Az alkoholfogyasztás 0,5 g/l véralkoholszintig nem von magával büntetést.

Az autópályák nagy része fizetős, mindig a megtett útszakasz hossza számít, a kapurendszert nem lehet kikerülni. 2019 óta Barcelona és Valencia között már ingyenesen használható. A nem fizetős utak állapota kitűnő, így a fizetős részek könnyen elkerülhetőek.

Megosztás

Hasonló Bejegyzések

A finn szaunától a modern infraszaunáig

2021. szeptember 23.|

A világ minden országában találunk olyan jellegzetes elemeket, amik megkülönböztetik a többitől. Spanyolországban a hagyományos fesztiválok és a sonka, Franciaországban a turizmus és a bor, Argentínában pedig a különböző húsok.

A világ legkülönlegesebb medencéi

2021. szeptember 23.|

A szállodák megállás nélkül versengenek a turisták kegyeiért, amit különleges épületekkel, bámulatos kilátásokkal, vagy furcsának nevezhető medencékkel érnek el. Vannak olyanok, ahol a helyszín adja a varázst, máshol az elhelyezés, de akár a mélység miatt

A csodaszarvas legendája

2021. szeptember 9.|

A magyar mitológia rengeteg érdekességet tartogat az olvasó számára. A néphit, népmesék, ráolvasások és népi imák rengeteg ma is fennmaradt szokáson érezhetőek, bár a legtöbbször homályos források állnak a rendelkezésünkre.