Utazás Romániába – Általános információk

Románia kelet-közép-európai állam, közvetlen szomszédai Magyarország, Ukrajna, Szerbia, Bulgária és a Fekete-tenger. Európa nyolcadik legnagyobb országa, fővárosa Bukarest. Uniós tagállamként a beutazáshoz elég az érvényes személyigazolvány.

Klímája mérsékelt szárazföldi, a négy évszak jól elkülönül egymástól, a szél és a csapadék rendszertelenül jelentkezik. Nyugaton érezhető az óceáni éghajlat hatása, délnyugaton pedig a mediterrán meleg. Az éghajlatot azonban leginkább a domborzat határozza meg, elsősorban a hegységek iránya és magassága.

A beutazáshoz Magyarországról COVID teszt sem kell, de a biztonság kedvéért érdemes csináltatni. A beoltott személyek az oltást követő tizedik naptól teszttől és karanténtól is mentesek.

Románia szárazföldi és légi úton is megközelíthető, a vonatok is rendszeresen járnak. A helyi pénznem a román lej, amit indulás előtt, de akár helyben is lehet váltani.

Az egészségügyi ellátás megfelelő, a csapvíz az ország egész területén iható. Utazáshoz szükséges az Európai Egészségbiztosítási Kártya beszerzése, amivel az erre kijelölt helyeken a kórházi és orvosi ellátások ingyenesek.

A keresztény ünnepek mellett bizonyos helyi munkaszüneti napokra is készülni kell. A nemzeti ünnepek között szerepel:

  • január 24. – Román Fejedelemségek Egyesülésének napja
  • november 30. – Szent András napja
  • december 1. – Román Nemzeti Ünnep

Az országban az időeltolódás Budapesthez képest +1 óra.

Romániát általános sebességkorlátozás jellemzi. Lakott területen belül 50km/h, lakott területen kívül 90 és 100 km/h, autópályán 130 km/h engedélyezett. A véralkoholszintnek minden esetben 0,0 g/l-nek kell lennie. Az autópályadíj hetente nagyjából 1000 Ft-ba kerül. A matricát benzinkúton, helyben lehet megvenni, de online is beszerezhető.

Kötelező látnivaló az ország egyik legkeresettebb várkastélya, a híres Drakula-kastély, ami Brassótól mindössze 30 km-re fekszik, és jelenleg múzeumként működik. Felkerült a világ 10 legszebb középkori kastélyának a listájára is.

Megosztás

Hasonló Bejegyzések

A csodaszarvas legendája

2021. szeptember 9.|

A magyar mitológia rengeteg érdekességet tartogat az olvasó számára. A néphit, népmesék, ráolvasások és népi imák rengeteg ma is fennmaradt szokáson érezhetőek, bár a legtöbbször homályos források állnak a rendelkezésünkre.

A biciklis nyaralás egyre felkapottabb

2021. augusztus 10.|

Az utóbbi hónapok rendhagyónak számítanak, mivel mindenki megtapasztalta, hogy milyen a négy fal között szenvedni, ugyanakkor sokan felfedezték a sportok szépségét. A járványhelyzet miatt a tengerpartok és a népszerű turista célpontok kerülendő kategóriába estek, és

Traktorral a világ körül

2021. július 12.|

Az emberek sokféle járművel indulnak neki a világnak. Egyesek autót bérelnek, mások lakókocsival utaznak, de arra is van példa, hogy valaki repülővel járja körbe a földet. Amikor valaki ki szeretne tűnni a tömegből, akkor gyalog