Utazás Olaszországba – Általános információk

Olaszország Dél-Európában helyezkedik el az Appenini-félszigeten és határa több szigetre kiterjed, többek között Szicíliát és Szardíniát. A szomszédos országok Franciaország, északon Svájc és Ausztria, északkeletről pedig Szlovénia. A 2020-as népszámlálás szerint 60 millió fő lakja.

A fővárosa Róma, illetve az ország ad otthont a Vatikán enklávéjának. A területén euróval fizethetünk.

Mivel Olaszország az EGT egyik tagállama, ezért a legtöbb érvényes személyazonosító okmányt elfogadják a határ átlépéséhez. Érdemes azonban arra is gondolni, hogy előfordulhat, hogy a magyar nyelvezete az okmánynak gondot okozhat, illetve akár az elmosódott írás is.

Vírushelyzetben az utazás nem ajánlott, azonban, ha mégis Olaszországba szeretnénk utazni akkor készüljünk előre PCR vagy AG-antigén negatív teszttel az utazás előtt 48 órával. Ha ez elmarad, akkor tíz napos karanténra leszünk kötelesek. Beutazás előtt kötelesek vagyunk egy adatlapot kitölteni, amit a Konzuli tájékoztatás weboldalán megtalálhatunk.

Az olasz egészségügy drága, de szerencsére jó. Vészhelyzet esetén ingyen tudjuk hívni a 118-as számot. Az egészségbiztosítási kártyánkat olyan orvosnál tudjuk használni, aki szerződésben áll az állami egészségbiztosítóval vagy az állam egészségbiztosítási rendszerén belül praktizál. A magánorvosok azonban előfordulhat, hogy megtagadják a kártyánk elfogadását.

A keresztény ünnepeken túl Olaszországban akár városonként is találkozhatunk egyéni ünnepekkel. Az Olasz Egység Napja március 18-án van, ez egy nem hivatalos munkaszüneti nap. Az április 25-ei Festa della Liberazione a Felszabadulás napja, ami a második világháborús harcok végét ünnepli. A munka ünnepe náluk május 1-én van. A Köztársaság Napját június 2-án tartják, amikor az olaszok népszavazással döntöttek újra a köztársaság mellett.

A sztereotípia szerint az olasz közlekedés kiszámíthatatlan, olykor akár kaotikus is, ezért jobban megérheti igénybe venni a tömegközlekedést. A vonathálózat a nagyobb városok között sűrűbb. Azonban, ha mégis autóval közlekednénk, az autópálya díjaknál 4,50 eurótól 41,60 euróig lehet számítani a szakasz hosszától függően.

Megosztás

Hasonló Bejegyzések

A finn szaunától a modern infraszaunáig

2021. szeptember 23.|

A világ minden országában találunk olyan jellegzetes elemeket, amik megkülönböztetik a többitől. Spanyolországban a hagyományos fesztiválok és a sonka, Franciaországban a turizmus és a bor, Argentínában pedig a különböző húsok.

A világ legkülönlegesebb medencéi

2021. szeptember 23.|

A szállodák megállás nélkül versengenek a turisták kegyeiért, amit különleges épületekkel, bámulatos kilátásokkal, vagy furcsának nevezhető medencékkel érnek el. Vannak olyanok, ahol a helyszín adja a varázst, máshol az elhelyezés, de akár a mélység miatt

A csodaszarvas legendája

2021. szeptember 9.|

A magyar mitológia rengeteg érdekességet tartogat az olvasó számára. A néphit, népmesék, ráolvasások és népi imák rengeteg ma is fennmaradt szokáson érezhetőek, bár a legtöbbször homályos források állnak a rendelkezésünkre.