Utazás Olaszországba – Általános információk

Olaszország Dél-Európában helyezkedik el az Appenini-félszigeten és határa több szigetre kiterjed, többek között Szicíliát és Szardíniát. A szomszédos országok Franciaország, északon Svájc és Ausztria, északkeletről pedig Szlovénia. A 2020-as népszámlálás szerint 60 millió fő lakja.

A fővárosa Róma, illetve az ország ad otthont a Vatikán enklávéjának. A területén euróval fizethetünk.

Mivel Olaszország az EGT egyik tagállama, ezért a legtöbb érvényes személyazonosító okmányt elfogadják a határ átlépéséhez. Érdemes azonban arra is gondolni, hogy előfordulhat, hogy a magyar nyelvezete az okmánynak gondot okozhat, illetve akár az elmosódott írás is.

Vírushelyzetben az utazás nem ajánlott, azonban, ha mégis Olaszországba szeretnénk utazni akkor készüljünk előre PCR vagy AG-antigén negatív teszttel az utazás előtt 48 órával. Ha ez elmarad, akkor tíz napos karanténra leszünk kötelesek. Beutazás előtt kötelesek vagyunk egy adatlapot kitölteni, amit a Konzuli tájékoztatás weboldalán megtalálhatunk.

Az olasz egészségügy drága, de szerencsére jó. Vészhelyzet esetén ingyen tudjuk hívni a 118-as számot. Az egészségbiztosítási kártyánkat olyan orvosnál tudjuk használni, aki szerződésben áll az állami egészségbiztosítóval vagy az állam egészségbiztosítási rendszerén belül praktizál. A magánorvosok azonban előfordulhat, hogy megtagadják a kártyánk elfogadását.

A keresztény ünnepeken túl Olaszországban akár városonként is találkozhatunk egyéni ünnepekkel. Az Olasz Egység Napja március 18-án van, ez egy nem hivatalos munkaszüneti nap. Az április 25-ei Festa della Liberazione a Felszabadulás napja, ami a második világháborús harcok végét ünnepli. A munka ünnepe náluk május 1-én van. A Köztársaság Napját június 2-án tartják, amikor az olaszok népszavazással döntöttek újra a köztársaság mellett.

A sztereotípia szerint az olasz közlekedés kiszámíthatatlan, olykor akár kaotikus is, ezért jobban megérheti igénybe venni a tömegközlekedést. A vonathálózat a nagyobb városok között sűrűbb. Azonban, ha mégis autóval közlekednénk, az autópálya díjaknál 4,50 eurótól 41,60 euróig lehet számítani a szakasz hosszától függően.

Megosztás

Hasonló Bejegyzések

Ha utazást tervezünk, nem mindegy, hogy mi kerül a bőröndbe

2022. július 25.|

Az utazások megszervezésénél a legidőigényesebb dolog a bőröndök bepakolása. Át kell gondolnunk, hogy mit fogunk vinni, bár még így is el szoktunk felejteni ezt-azt. Emiatt nagyon hatékony egy listát készíteni, amit az utazás előtt bármikor

Digitális nomádnak készül: világgá menne Danny Blue

2022. június 15.|

Világgá menne Danny Blue. A mentalista csak egy laptopot vinne magával az útra, azt is zölden. Hosszú útra indulna Danny Blue, hogy új élményeket szerezzen, amelyek által később akár a műsorát is bővítheti.

Görögország a favorit, Bulgáriába alig megy valaki nyaralni

2022. június 15.|

5-12 százalékkal emelkedtek az árak az utazási irodáknál. Az infláció, az euróárfolyam drasztikus emelkedése és az elszálló üzemanyagárak következtében alaphangon 5-15 százalékkal drágulhat idén a magyar turisták nyaralása.