Utazás Görögországba – Általános információk

Görögország Európa, Ázsia és Afrika találkozásánál fekszik. Szomszédjai Albánia, Észak-Macedónia, Bulgária és Törökország, miközben keleti és déli partján az Égei-tenger és a Jón-tenger terül el. A Földközi-tenger sok szigetnek ad otthont. Az ország népessége 10 millió köré tehető, fővárosa Athén.

Az ország éghajlata változatos, bár leginkább a mediterrán jellemzi. A partvidéken és a szigeteken végig mediterrán, a zárt medencékben kontinentális jellegűvé válik, azonban ezt a domborzat is befolyásolja. Bizonyos hegyvidéki területeken alpesi éghajlat várható.

Görögország az Európai Unió tagja, így a beutazás lényegesen könnyítve van. Járványhelyzetben a beutazástól számított 72 óránál nem régebbi negatív PCR teszt szükséges, amit oltási igazolással lehet kiváltani. Ezek a szabályok a szigetekre is vonatkoznak, amihez előzetes regisztráció is kell.

Vírushelyzet nélkül útlevéllel és személyi igazolvánnyal lehetséges a beutazás, vízum és vám kötelezettségek nem állnak fenn. A pénznem az euró, ezt érdemes utazás előtt átváltani. Az Európai Egészségbiztosítási Kártya megléte esetén is ajánlott teljes körű biztosítást kötni. Érdemes odafigyelni a víz használatra, mivel a csapvíz bár iható, jobb inkább palackozott vizet választani.

Utazás során érdemes figyelni a nemzeti ünnepekre, mint például:

  • január 6. – Vízkereszt
  • március 15. – Tiszta Hétfő
  • március 25. – Nemzeti ünnep
  • augusztus 15. – Mária mennybemenetele
  • október 28. – Ohi napja

A közlekedésre Magyarországon érvényes szabályok vonatkoznak. A sebességkorlátozások lakott területen belül 50 km/h-át, országúton 80 km/h-át, autópályán 120 km/h-át jelentenek. A magyar ’B’ kategóriás jogosítvánnyal segédmotoros kerékpár vezetése nem megengedett, a nyári szezonban a rendőrök kiemelten ellenőrzik ezt.

Az ország légi, szárazföldi és vízi útvonalon is megközelíthető, a nagyobb repülőterekre közvetlen összeköttetés van Magyarországról. A reptérről transzferrel vagy busszal lehet továbbjutni. Az autópályán fizetőkapuk állnak, ami nagyjából 30 euró.

Megosztás

Hasonló Bejegyzések

A finn szaunától a modern infraszaunáig

2021. szeptember 23.|

A világ minden országában találunk olyan jellegzetes elemeket, amik megkülönböztetik a többitől. Spanyolországban a hagyományos fesztiválok és a sonka, Franciaországban a turizmus és a bor, Argentínában pedig a különböző húsok.

A világ legkülönlegesebb medencéi

2021. szeptember 23.|

A szállodák megállás nélkül versengenek a turisták kegyeiért, amit különleges épületekkel, bámulatos kilátásokkal, vagy furcsának nevezhető medencékkel érnek el. Vannak olyanok, ahol a helyszín adja a varázst, máshol az elhelyezés, de akár a mélység miatt

A csodaszarvas legendája

2021. szeptember 9.|

A magyar mitológia rengeteg érdekességet tartogat az olvasó számára. A néphit, népmesék, ráolvasások és népi imák rengeteg ma is fennmaradt szokáson érezhetőek, bár a legtöbbször homályos források állnak a rendelkezésünkre.