Utazás Görögországba – Általános információk

Görögország Európa, Ázsia és Afrika találkozásánál fekszik. Szomszédjai Albánia, Észak-Macedónia, Bulgária és Törökország, miközben keleti és déli partján az Égei-tenger és a Jón-tenger terül el. A Földközi-tenger sok szigetnek ad otthont. Az ország népessége 10 millió köré tehető, fővárosa Athén.

Az ország éghajlata változatos, bár leginkább a mediterrán jellemzi. A partvidéken és a szigeteken végig mediterrán, a zárt medencékben kontinentális jellegűvé válik, azonban ezt a domborzat is befolyásolja. Bizonyos hegyvidéki területeken alpesi éghajlat várható.

Görögország az Európai Unió tagja, így a beutazás lényegesen könnyítve van. Járványhelyzetben a beutazástól számított 72 óránál nem régebbi negatív PCR teszt szükséges, amit oltási igazolással lehet kiváltani. Ezek a szabályok a szigetekre is vonatkoznak, amihez előzetes regisztráció is kell.

Vírushelyzet nélkül útlevéllel és személyi igazolvánnyal lehetséges a beutazás, vízum és vám kötelezettségek nem állnak fenn. A pénznem az euró, ezt érdemes utazás előtt átváltani. Az Európai Egészségbiztosítási Kártya megléte esetén is ajánlott teljes körű biztosítást kötni. Érdemes odafigyelni a víz használatra, mivel a csapvíz bár iható, jobb inkább palackozott vizet választani.

Utazás során érdemes figyelni a nemzeti ünnepekre, mint például:

  • január 6. – Vízkereszt
  • március 15. – Tiszta Hétfő
  • március 25. – Nemzeti ünnep
  • augusztus 15. – Mária mennybemenetele
  • október 28. – Ohi napja

A közlekedésre Magyarországon érvényes szabályok vonatkoznak. A sebességkorlátozások lakott területen belül 50 km/h-át, országúton 80 km/h-át, autópályán 120 km/h-át jelentenek. A magyar ’B’ kategóriás jogosítvánnyal segédmotoros kerékpár vezetése nem megengedett, a nyári szezonban a rendőrök kiemelten ellenőrzik ezt.

Az ország légi, szárazföldi és vízi útvonalon is megközelíthető, a nagyobb repülőterekre közvetlen összeköttetés van Magyarországról. A reptérről transzferrel vagy busszal lehet továbbjutni. Az autópályán fizetőkapuk állnak, ami nagyjából 30 euró.

Megosztás

Hasonló Bejegyzések

Az utasbiztosítás sok fejfájástól megkímél

2022. április 26.|

Az utasbiztosítás érdekessége, hogy egy olyan dologért fizetünk, amit nem akarunk megtapasztalni, és végig reméljük, hogy nem lesz rá szükség. Ettől független a nem várt események borsot törhetnek az orrunk alá.

Így lesz a saját ingatlanból kiadható nyaraló

2022. április 26.|

Sokan fontolóra veszik azt a lehetőséget, hogy nyaralás céljára bérbe adják az otthonukat, és így nyereségessé tegyék azokat a hónapokat, amikor amúgy sincs benne senki. Mások direkt úgy vásárolnak lakásokat, hogy a turistáknak adják ki,

A világ legszebb előregyártott házai

2022. április 25.|

Vidéki vagy a városi, nagy vagy kicsi, rusztikus és hagyományos vagy modernebb és minimalista. Manapság már minden ízlésnek (és pénztárcának) van előregyártott ház, és a modellek széles skáláját kínálják, amelyek kívül és belül egyaránt tetszetősek.