Utazás Görögországba – Általános információk

Görögország Európa, Ázsia és Afrika találkozásánál fekszik. Szomszédjai Albánia, Észak-Macedónia, Bulgária és Törökország, miközben keleti és déli partján az Égei-tenger és a Jón-tenger terül el. A Földközi-tenger sok szigetnek ad otthont. Az ország népessége 10 millió köré tehető, fővárosa Athén.

Az ország éghajlata változatos, bár leginkább a mediterrán jellemzi. A partvidéken és a szigeteken végig mediterrán, a zárt medencékben kontinentális jellegűvé válik, azonban ezt a domborzat is befolyásolja. Bizonyos hegyvidéki területeken alpesi éghajlat várható.

Görögország az Európai Unió tagja, így a beutazás lényegesen könnyítve van. Járványhelyzetben a beutazástól számított 72 óránál nem régebbi negatív PCR teszt szükséges, amit oltási igazolással lehet kiváltani. Ezek a szabályok a szigetekre is vonatkoznak, amihez előzetes regisztráció is kell.

Vírushelyzet nélkül útlevéllel és személyi igazolvánnyal lehetséges a beutazás, vízum és vám kötelezettségek nem állnak fenn. A pénznem az euró, ezt érdemes utazás előtt átváltani. Az Európai Egészségbiztosítási Kártya megléte esetén is ajánlott teljes körű biztosítást kötni. Érdemes odafigyelni a víz használatra, mivel a csapvíz bár iható, jobb inkább palackozott vizet választani.

Utazás során érdemes figyelni a nemzeti ünnepekre, mint például:

  • január 6. – Vízkereszt
  • március 15. – Tiszta Hétfő
  • március 25. – Nemzeti ünnep
  • augusztus 15. – Mária mennybemenetele
  • október 28. – Ohi napja

A közlekedésre Magyarországon érvényes szabályok vonatkoznak. A sebességkorlátozások lakott területen belül 50 km/h-át, országúton 80 km/h-át, autópályán 120 km/h-át jelentenek. A magyar ’B’ kategóriás jogosítvánnyal segédmotoros kerékpár vezetése nem megengedett, a nyári szezonban a rendőrök kiemelten ellenőrzik ezt.

Az ország légi, szárazföldi és vízi útvonalon is megközelíthető, a nagyobb repülőterekre közvetlen összeköttetés van Magyarországról. A reptérről transzferrel vagy busszal lehet továbbjutni. Az autópályán fizetőkapuk állnak, ami nagyjából 30 euró.

Megosztás

Hasonló Bejegyzések

Ha utazást tervezünk, nem mindegy, hogy mi kerül a bőröndbe

2022. július 25.|

Az utazások megszervezésénél a legidőigényesebb dolog a bőröndök bepakolása. Át kell gondolnunk, hogy mit fogunk vinni, bár még így is el szoktunk felejteni ezt-azt. Emiatt nagyon hatékony egy listát készíteni, amit az utazás előtt bármikor

Digitális nomádnak készül: világgá menne Danny Blue

2022. június 15.|

Világgá menne Danny Blue. A mentalista csak egy laptopot vinne magával az útra, azt is zölden. Hosszú útra indulna Danny Blue, hogy új élményeket szerezzen, amelyek által később akár a műsorát is bővítheti.

Görögország a favorit, Bulgáriába alig megy valaki nyaralni

2022. június 15.|

5-12 százalékkal emelkedtek az árak az utazási irodáknál. Az infláció, az euróárfolyam drasztikus emelkedése és az elszálló üzemanyagárak következtében alaphangon 5-15 százalékkal drágulhat idén a magyar turisták nyaralása.