Utazás Egyiptomba – Általános információk

Az Egyiptomi Arab Köztársaság Észak-Afrikától Délnyugat-Ázsiáig terül el, északról a Földközi-tenger határolja, keletről pedig a Vörös-tenger. Szomszédos országai Líbia, Szudán és Izrael. Fővárosa Kairó. Egyiptom a legnépesebb arab országok közé tartozik a százmilliós népességével. Pénzneme az egyiptomi font.

Egyiptom a turisták egyik legkedveltebb helyszíne, hiszen már időszámításunk előtt a negyedik évezredben államalakulatokkal találkozhattunk, a kultúra pedig a mai napig foglalkoztatja az embereket, elég csak a piramisokra vagy a Királyok völgyére gondolnunk. Ha szeretnénk elutazni oda a vírus ellenére is, ezt megtehetjük. Azonban készülnünk kell egy darab negatív COVID teszttel az indulás előtti 72 órából.

Ennek angol nyelvű, kinyomtatott, aláírt és lepecsételt PCR tesztnek kell lennie. Sem az oltást, sem pedig az vírus átvészelése nem mentesít minket a teszt alól. A reptéren ki kell tölteni egy regisztrációs lapot, ami az egészségi állapotunkra vonatkozik. Ezektől függetlenül a beutazáshoz szükségünk van magánútlevélre.

Noha a koronavírus elleni oltás nem kötelező a beutazáshoz, van néhány egyéb oltás, amiket megéri beadatni. Ilyen a hastífusz, a hepatitis A és B, illetve a veszettség elleni oltás. Egyiptomban állami és magánkórházak is vannak, turistaként ajánlott az utóbbit igénybe venni, hiába drágább, jobb a minősége és a szervezettsége. A 123 szám hívható vészhelyzet esetén.

Egyiptom muszlim ország, ennek ellenére megünneplik a húsvétot és az ortodox karácsonyt. Ezentúl a nemzeti ünnepekhez tartozik a Sínai-félsziget felszabadulásának ünnepe április 25-én. Két forradalom napja van, egyik június 30-án, ami 2013 júniusára emlékezik, illetve július 23-án, ami 1952-re emlékezik.

Az 1973-ban Izrael ellen indított háború első napját a fegyveres erős napjának hívják és október 6-án ünneplik. Az iszlám újév, a Maulid (Mohamed próféta születésnapja) és a ramadán vége az iszlám naptáron alapulnak és mindig más napra esnek.

Egyiptomban busszal, vonattal, repülővel és hajóval lehet közlekedni, sőt Kairóban még metró is van. A buszhálózat jól ki van építve, vonatozás alkalmával azonban érdemesebb népszerűbb útvonalat választani. A vízi közlekedés a Níluson népszerű, vitorlással és komppal is át lehet kelni a két part között.

Megosztás

Hasonló Bejegyzések

Ha utazást tervezünk, nem mindegy, hogy mi kerül a bőröndbe

2022. július 25.|

Az utazások megszervezésénél a legidőigényesebb dolog a bőröndök bepakolása. Át kell gondolnunk, hogy mit fogunk vinni, bár még így is el szoktunk felejteni ezt-azt. Emiatt nagyon hatékony egy listát készíteni, amit az utazás előtt bármikor

Digitális nomádnak készül: világgá menne Danny Blue

2022. június 15.|

Világgá menne Danny Blue. A mentalista csak egy laptopot vinne magával az útra, azt is zölden. Hosszú útra indulna Danny Blue, hogy új élményeket szerezzen, amelyek által később akár a műsorát is bővítheti.

Görögország a favorit, Bulgáriába alig megy valaki nyaralni

2022. június 15.|

5-12 százalékkal emelkedtek az árak az utazási irodáknál. Az infláció, az euróárfolyam drasztikus emelkedése és az elszálló üzemanyagárak következtében alaphangon 5-15 százalékkal drágulhat idén a magyar turisták nyaralása.