Utazás Egyesült Királyságba – Általános információk

Az Egyesült Királyság egység állam, amely négy országrészből tevődik össze: Anglia, Észak-Írország, Skócia, Wales. A parlament Londonban működik, de bármely gyűlés megtartására jogosultak Belfastban, Cardiffban és Edinburghban. A 19. században a világ első iparosodott államává vált, míg a 20. század elején a világ legerősebb hatalma volt.

Éghajlatát tekintve a nedves óceáni éghajlathoz soroljuk. A nyarak hűvösek a telek enyhék, magas a páratartalom és gyakori a ködképződés is. A téli átlag hőmérséklet 2- -4 fok között van, míg a nyári 14-17 fok között.

A gazdaságát tekintve elég fejlett ország, nagy hangsúlyt fektetnek a szolgáltatásokra. Ilyen a banki, biztosítási és az üzleti ágazat. 2020 januárjában végleg kilépett az Európai Unióból. Európa egyik legnagyobb gazdaságának tekintjük az itt jelenlévőt. Pénzneme az angol font.

A vas és a színesfémkohászat jellemző itt. A feldolgozóipar is jelentős, találkozhatunk itt autóiparral, repülőgyártással, elektronikai, számítás technikai iparral, textil és vegyiparral. Az ország legnagyobb ipari városa Birmingham.

A népességét tekintve elég megosztó. Rengeteg nemzetiségű ember él itt. Mint például: fehér, fekete, indiai, pakisztáni, bangladesi, kínai és kevert etnikumú is.

A közlekedés igen jó, számos úton megközelíthető ország. A vasút hossza 16878 km. a közutaké 371603km és baloldali közlekedés van. Az áruszállítás 95%-a a vízi közlekedést veszi igényben. Három fő kikötő található: London kikötője a Temze partján, Grimbsy és Immingham a keleti parton, Milford Heaven Walesben.

Nemzetközi személyszállító kompok is közlekednek, Franciaországba, Írországba, Belgiumba, Hollandiába és Spanyolországba. 470 repülőtere van. Sok fapados légitársaság üzemel, de az Egyesült Királyság légitársasága a British Airways.

Anglia Állandó ünnepei

  • Január 1. – Újév
  • Március 1. – Szent Dávid napja
  • Április 23. – Szent György napja
  • Október 31. – Halloween
  • November 30. – Szent András napja
  • December 25. – Karácsony.

AZ Egyesült Királyságba való beutazás előtt 48 órával el kell intézni online felületen a regisztrációt. Ennek visszaigazolását kérni fogják, be kell mutatni. 72 óránál régebbi Covid tesztet nem fogadnak el. 10 nap házi karantén is előírnak a beutazók számára. Az oltottság semmilyen kötelezettség alól nem mentesít.

Megosztás

Hasonló Bejegyzések

Ha utazást tervezünk, nem mindegy, hogy mi kerül a bőröndbe

2022. július 25.|

Az utazások megszervezésénél a legidőigényesebb dolog a bőröndök bepakolása. Át kell gondolnunk, hogy mit fogunk vinni, bár még így is el szoktunk felejteni ezt-azt. Emiatt nagyon hatékony egy listát készíteni, amit az utazás előtt bármikor

Digitális nomádnak készül: világgá menne Danny Blue

2022. június 15.|

Világgá menne Danny Blue. A mentalista csak egy laptopot vinne magával az útra, azt is zölden. Hosszú útra indulna Danny Blue, hogy új élményeket szerezzen, amelyek által később akár a műsorát is bővítheti.

Görögország a favorit, Bulgáriába alig megy valaki nyaralni

2022. június 15.|

5-12 százalékkal emelkedtek az árak az utazási irodáknál. Az infláció, az euróárfolyam drasztikus emelkedése és az elszálló üzemanyagárak következtében alaphangon 5-15 százalékkal drágulhat idén a magyar turisták nyaralása.