Utazás Dél-afrikai Köztársaságba – Általános információk

Tengerparti sávjai keskenyek A szárazföld belseje felé emelkedik ó, kikötőkben szegény. Két területi egységre osztható: Dél- afrikai magasföldek, 1000-1400 méterrel fekszik feljebb a tengerszintnél és a fennsík és a partvonal között húzódó terület. Az ország leghosszabb folyója az Orange teljes hossza 2092 km.

A másik nagy folyója a Limpopo, amely Witwatersrand- hegységben ered.

Az ország éghajlatát tekintve a mérsékelten meleg szubtrópusi övezetben található. Az átlagos téli hőmérséklet 10-18 fok, míg az átlag nyári 21-25 fok. A csapadék nyáron hullik, amelynek mennyisége keletről nyugatra csökken.

A Köztársaság népességelosztása nagyon egyenetlen, a terület kétharmada lakatlan. a fekete fele úgynevezett homelandekben élnek, míg negyed részük peremvárosokban. A fehérek 90%-a él városokban, a legsűrűbben lakott területe Pretoria- Johannesburg- Vereeninging.

Az egészségügyi ellátás nagyon jó a városokban, de a külterületeken annál kevésbé. Tulajdonképpen alig elérhető. Az alultápláltság sajnos eléggé jelen van a feketék körében, népbetegségnek számít már.

A gazdaságát tekintve a föld leggazdagabb országa az ásványokat tekintve. A világ 45%-os aranytermelését teszi ki, de más ásványokban is igen gazdag. Ilyen például a gyémánt, vas, króm, réz, grafit és a kőszén. A kőolaj és a földgáz tekintetében szegény ország, ezért ezeket behozatják.

A közlekedés elég sokrétű. A 200.000 km közút harmada rendelkezik szilárd burkolattal. Nemzetközi buszok jutnak el Namíbiába és Johannesburgból is elérhetőek járatok. 85%-os a kihasználtsága a vasútnak, mert itt történik a teherszállítás. Az országnak 566 repülőtere van, köztük van pár nagyobb nemzetközi, de a legnagyobb Johannesburgban található.

A turistákat talán az egyik legsokoldalúbb szállás lehetőségek várják, hiszen megtalálhatóak itt is az öt csillagos szállodák, de ha szeretnénk szalmafedeles kunyhóban is megszállhatunk. Nagyon sok a látni való, ilyen például: a Kruger Nemzeti Park, Fokváros, Johannesburg, Suncity, Augrabies- vízesés Nemzeti Park.

A szomszédos országokból érkező látogatók számára kötelező a sárgaláz elleni oltás. Ezen kívül érdemes megnézni, hogy a következő oltások szerepelnek – e a kiskönyvünkben: tetanusz, diftéria, polio, szamárköhögés, mumpsz, rózsahimlő és a kanyaró. Illetve ajánlatos az éppen aktuális influenza oltás is.

A koronavírus miatt a beutazás előtt 72 óránál nem régebbi Covid tesztet kell felmutatni. Az, ha be vagyunk oltva nem mentesít a teszt és a karantén alól.

Megosztás

Hasonló Bejegyzések

A csodaszarvas legendája

2021. szeptember 9.|

A magyar mitológia rengeteg érdekességet tartogat az olvasó számára. A néphit, népmesék, ráolvasások és népi imák rengeteg ma is fennmaradt szokáson érezhetőek, bár a legtöbbször homályos források állnak a rendelkezésünkre.

A biciklis nyaralás egyre felkapottabb

2021. augusztus 10.|

Az utóbbi hónapok rendhagyónak számítanak, mivel mindenki megtapasztalta, hogy milyen a négy fal között szenvedni, ugyanakkor sokan felfedezték a sportok szépségét. A járványhelyzet miatt a tengerpartok és a népszerű turista célpontok kerülendő kategóriába estek, és

Traktorral a világ körül

2021. július 12.|

Az emberek sokféle járművel indulnak neki a világnak. Egyesek autót bérelnek, mások lakókocsival utaznak, de arra is van példa, hogy valaki repülővel járja körbe a földet. Amikor valaki ki szeretne tűnni a tömegből, akkor gyalog