Utazás Bulgáriába – Általános információk

Bulgária Délkelet-Európában található, a Fekete-tenger partján fekvő állam. 2021-es adatok szerint a lakossága alig éri el a hétmillió főt. Szomszédait olyan országok alkotják, mint Görögország, Törökország, Észak-Macedónia, Szerbia és Románia, de a Duna is határát képezi.

Bulgária földje változatos, síkságok, dombságok és alföldek alkotják. Az átlagos tengerszint feletti magasság 470 méter, de a legmagasabb bolgár hegység eléri a 2925 métert is. Éghajlata éppen ezért összetett, a mérsékelt övben található része megegyezik a magyarországival, délen azonban a mediterrán éghajlathoz közelít. Az óceán közelsége miatt télen és tavasszal több csapadékra kell számítani. Fővárosa Szófia, ide repülőgéppel lehet érkezni.

Bulgária pénzneme a leva, amit érdemes utazás előtt átváltani. Az ország légi, szárazföldi és vízi úton is megközelíthető, az európai lakosok nyugodtan mehetnek a saját személyigazolványukkal.

A COVID-19 miatt jelenleg oltást igazoló dokumentummal, a fertőzésből való kigyógyulást alátámasztó dokumentummal, vagy 72 óránál nem régebbi negatív PCR teszttel lehet menni, ellenkező esetben 10 napos karantén jár. Ez alól csak az 5 év alatti gyerekek mentesülnek.

Bulgáriában a csapvíz szinte mindenhol iható, azonban a közvécék pottyantósak. A megfelelő egészségügyi ellátás érdekében az utazáshoz Európai Egészségbiztosítási Kártya kiváltása szükséges.

Az ünnepnapok hasonlóan alakulnak, mint Magyarországon, néhány kisebb nemzeti ünnep adódik hozzá a listához:

  • március 3. – Felszabadítás napja
  • május 6. – Szent György napja
  • szeptember 6. – Egyesítés napja
  • szeptember 22. – Függetlenség napja

Bulgáriát autóval is meg lehet közelíteni, az autópálya matricát érdemes előre online beszerezni. A sebességhatár lakott területen kívül 90 km/h, míg lakott területen belül 50 km/h, de az autópályán 130 km/h-val is lehet menni. Ezeket érdemes betartani, mert szigorúan büntetnek.

Az autópályadíj hétvégére 1800Ft, egy egész hétre 2700Ft, de Románia és Bulgária között egy hídon kell átmenni a határátkeléshez, ami extra költségként nagyjából 3500 Ft-ba kerül.

Megosztás

Hasonló Bejegyzések

A csodaszarvas legendája

2021. szeptember 9.|

A magyar mitológia rengeteg érdekességet tartogat az olvasó számára. A néphit, népmesék, ráolvasások és népi imák rengeteg ma is fennmaradt szokáson érezhetőek, bár a legtöbbször homályos források állnak a rendelkezésünkre.

A biciklis nyaralás egyre felkapottabb

2021. augusztus 10.|

Az utóbbi hónapok rendhagyónak számítanak, mivel mindenki megtapasztalta, hogy milyen a négy fal között szenvedni, ugyanakkor sokan felfedezték a sportok szépségét. A járványhelyzet miatt a tengerpartok és a népszerű turista célpontok kerülendő kategóriába estek, és

Traktorral a világ körül

2021. július 12.|

Az emberek sokféle járművel indulnak neki a világnak. Egyesek autót bérelnek, mások lakókocsival utaznak, de arra is van példa, hogy valaki repülővel járja körbe a földet. Amikor valaki ki szeretne tűnni a tömegből, akkor gyalog