Utazás Bosznia-Hercegovinába – Általános információk

Bosznia-Hercegovina a Balkán-félsziget nyugati részén terül el. Szinte csak természetes határai vannak, amit a Dinári-hegység, a Száva és a Drina alkot. Az ország népessége 3,3 millió fő, a fővárosa Szarajevó. Az ország éghajlata északkeleten kontinentális, a déli partokon enyhe és esős. A legcsapadékosabb hónap a november, a legszárazabb pedig a január.

Bosznia-Hercegovina az Európai Unió tagja, de a helyi pénz a bosnyák márka. Ezt utazás előtt vagy helyben is lehet váltani. A beutazás személyi igazolvánnyal is lehetséges, de az útlevél használata javasolt, mivel bizonyos határátkelőhelyeken csak ezt fogadják el. Az uniós állampolgárok 90 napig tartózkodhatnak vízummentesen az országban, utazáshoz érdemes a vámmentesen bevihető termékek listáját is ellenőrizni.

A COVID-19 ellenére a beutazás lehetséges, azonban 48 óránál nem régebbi, negatív PCR teszthez kötött. A tesztet a határon papíralapon kell bemutatni, javasolt a helyi nyelvre vagy angolra lefordítani. Előzetes regisztrációra és oltásra senki nem köteles, ahogy karanténkötelezettség sincsen.

Az országban a csapvíz iható, a sürgősségi ellátást csak a HU/BH 111 jelű nyomtatvány kitöltésével lehet igénybe venni, amennyiben a személy magyar egészségügyi ellátásra jogosult. Éppen ezért a saját biztosítás kötése is ajánlott.

A keresztény ünnepek mellett a következő helyi ünnepeket kell figyelembe venni

  • január 6. és január 7. – Ortodox karácsony
  • január 9. – Köztársaság napja
  • január 14. – Ortodox újév
  • március 1. – Függetlenség napja
  • május 9. – Győzelem napja
  • május 13. – Ramadan Bajram
  • június 28. – Szent Vitus napja
  • július 20. – Kurban Bajran
  • november 21. – Békemegállapodás napja

Bosznia-Hercegovina légi és szárazföldi úton közelíthető meg. Magyarországról autóval is lehetséges a beutazás, 6 hónapot nem meghaladó tartózkodás esetén a magyar jogosítvány is használható. A főutak jó állapotban vannak, a mellékutak azonban hiányosak. Lakott területen belül 60 km/h, lakott területen kívül 100 km/h, autópályán 120 km/h a maximálisan megengedett sebesség.

Megosztás

Hasonló Bejegyzések

A csodaszarvas legendája

2021. szeptember 9.|

A magyar mitológia rengeteg érdekességet tartogat az olvasó számára. A néphit, népmesék, ráolvasások és népi imák rengeteg ma is fennmaradt szokáson érezhetőek, bár a legtöbbször homályos források állnak a rendelkezésünkre.

A biciklis nyaralás egyre felkapottabb

2021. augusztus 10.|

Az utóbbi hónapok rendhagyónak számítanak, mivel mindenki megtapasztalta, hogy milyen a négy fal között szenvedni, ugyanakkor sokan felfedezték a sportok szépségét. A járványhelyzet miatt a tengerpartok és a népszerű turista célpontok kerülendő kategóriába estek, és

Traktorral a világ körül

2021. július 12.|

Az emberek sokféle járművel indulnak neki a világnak. Egyesek autót bérelnek, mások lakókocsival utaznak, de arra is van példa, hogy valaki repülővel járja körbe a földet. Amikor valaki ki szeretne tűnni a tömegből, akkor gyalog