Skandináv házak egyedi stílusban

A skandináv házak mind belső, mind külső kialakításukban tekintettel vannak a természeti környezetre. Ez a stílus Skandináviában, Svédországban, Norvégiában és Dániában is uralkodó, elterjedt az egész térségben. Ezeknek az országoknak ugyanis hasonló természeti környezetük van, ami hasonló esztétikai stílust eredményezett.

Maga a stílus az 1950-es évek modernista stílusában ért meg – írja a homedit.com.

A skandináv építészet a letisztult vonalakról és az egyszerű színekről ismert. Mégis, a skandináv stílus ettől több, hisz ezek a házak úgy épülnek, hogy igazodjanak a helyszínhez és az éghajlathoz, hogy a lakói kényelmesen élhessenek természetes környezetükben.

A skandináv építészek olyan anyagokat használnak, melyek a természetben gyakoriak és lehetőleg helyi eredetűek. Ide tartozik a fa, a kő és a tégla – mint külső burkolatok. A skandináv otthonok formái az innovatív és az egyszerű között változnak. A színek egyszerűek, bár nem mindig semlegesek. Sok skandináv ház fehér, szürke és természetes faburkolatokat használ, hogy beleolvadjon a természetes környezetbe.

De vannak olyan házak – például a hagyományos svéd házak -, melyeket élénk pirosra, kékre vagy sárgára festenek. A hosszú tél és a szürke égbolt miatt a skandináv otthonok úgy épülnek, hogy minden rendelkezésre álló természetes fényt bejuttassanak. A legtöbb háznál így nagyok az ablakok, üvegajtók és tetőablakok is vannak pontosan ezért.

Sok skandináv házat úgy építettek, hogy figyelembe vették a havazást és a zord időjárást, a tetők tehát meredekek. A veranda vagy előtető is szinte minden ház tartozéka. Jellemző továbbá a minimalista stílus, azaz a kevés díszítés, az egyszerű vonalvezetés és formavilág.

A modern skandináv házak külső stílusában környezettudatos és fenntartható termékeket használnak, mivel ezekben az országokban szigorúbbak a környezetvédelmi törvények is.

A felhasznált anyagok sokfélesége

A skandináv építészetet a természetes anyagok használata és a funkcionalitás előtérbe helyezése jellemzi. Mivel a skandináv országokban igen szélsőséges az éghajlat, így az építészet olyan anyagokat igényel, melyek tartósak, és ellenállnak a hidegnek is.

Az egyik ilyen alapanyag a fa, a legtöbb esetben fenyő vagy nyír. Igen sok gerenda- és rönkház van a skandináv országokban, és sokszor a tető is illeszkedik a környezetbe. A tető régen földből készült, ezt fűmaggal vetették be, ezek a földtetős házak ellenállóak voltak az időjárásnak, a gyeptéglákat pedig időnként kicserélték, viszont nagyon jó hőszigetelők voltak.

Ahány földrész, ország, annyiféle építkezési kultúra. Hazánkban a tégla falazat máig a legelterjedtebb, de növekvő népszerűségnek örvendenek a könnyűszerkezetes házak is, melyek egyébként az Észak-Amerikai kontinensen igencsak népszerűek. Amikor házunk falazó anyagát, szigetelését, a tetőt, a cserepet, a térburkolatokat tervezzük, érdemes egy helyről beszerezni a szükséges anyagokat. A tüzépek kiváló terepet biztosítanak ehhez. Egyedi kedvezményeket is kaphatunk és akár szakami segítséget, tanácsadást is nyújtanak nekünk.

Megosztás

Hasonló Bejegyzések

Így tartsd rendben a térkövet a panziód előtt

2024. április 17.|

Sokan úgy gondolják, az év legszebb hónapja egyértelműen a tavasz. A meleg napsugarak, az illatos virágok, az ébredező természet kicsalogatja az embert az otthonából. Az idő ilyenkor nagyon kellemes, mert még nincs forróság, ilyenkor hatalmasat

A repülés fokozhatja a fogfájást

2024. január 22.|

Közismert tény, hogy ha a fogfájás megérkezik, akkor minden hirtelen hőmérsékletváltozás vagy a bizonyos textúrájú ételekbe való harapás egyszerű gondolata is fokozni fogja a kellemetlen érzést.