Otthonteremtés egyszerűen? Nem lehetetlen!

Az otthonteremtés kérdése manapság nagyon sokaknak okoz fejtörést. Az ingatlanárak az elmúlt években folyamatosan emelkedtek, de ez az építkezések esetében is így volt. Amíg régen 5-10 millió forint hitel elegendő volt ahhoz, hogy megvásároljunk egy lakást vagy egy házat, addig most ez az összeg maximum a foglalóra elég.

Az építkezések esetében is az tapasztalható, hogy egyre kevesebben mernek belevágni, mert félnek, hogy a folyamatosan emelkedő árak miatt megcsúszik a költségvetés, és végül nem épül meg álmaik otthona.

Emellett egyre többen érdeklődnek az újépítésű házak iránt, ugyanis lehet, hogy drágábbak, mint egy falújítandó ingatlan, de mivel szakembert nehéz találni, így közel sem biztos, hogy a felújítás olyan ütemben, és olyan áron történik, ahogyan azt elképzeljük. Az építkezéssel is hasonló a helyzet, a legtöbben inkább egy olyan házat választanak, aminek a tervei már észen vannak, az építkezési vállalkozó már el is kezdte építeni, nekünk pedig csak meg kell vásárolni, majd beköltözni, amint elkészül. Pedig az építkezés lehet egyszerű is, de hogyan?

Miért is olyan időigényes és költséges egy építkezés?

Mielőtt rátérünk arra, hogy hogyan lehet egyszerűbben is építkezni, nem árt tudni, hogy miért is félnek ettől olyan sokan. Nos, ha azt halljuk, hogy valaki nem házat vásárol, hanem építkezik, már előre megsajnáljuk, hogy bizony nagy fába vágta a fejszéjét, és már előre borítékoljuk, hogy csúszni fog az építkezés, és biztos nem olyan lesz a végeredmény, amilyennek kigondolta.

Az építkezések esetében ugyanis bár van egy költségterv, de mivel az alapanyagárak folyamatosan emelkednek, a munkadíjakról már nem is beszélve, így közel sem biztos, hogy például a fürdőben lévő kád, csempe, bútorok ugyanannyiba fognak kerülni, mire odajut az építkezés, hogy szükség lesz rájuk.

Az idő is fontos tényező. Általános tendencia, hogy tovább tart egy építkezés a tervezettnél, mivel hiába a pontos időbeosztás, ha nem találunk megfelelő szakembert a munkára. Megbeszélhetjük a kőművessel, hogy jöjjön hétfőn, de ha esik az eső, akkor nem fog tudni, mondjuk, betonozni, meg kell várni, hogy az idő kedvező legyen, igen ám, de akkor meg lehet, hogy már nem fog ráérni.

Az egyes munkafolyamatoknál a szakembereket összehangolni nagyon nehéz feladat, ezen gyakran megcsúszik egy-egy építkezés. De hogyan gyorsítani a folyamaton?

A Készházak előnyei

Ha meg szeretnénk könnyíteni a saját dolgunkat az építkezés során, érdemes számításba vennünk a készházakat is, melyekkel nagy gondot vehetünk le a vállunkról. A készházak ugyanis olyan könnyűszerkezetes háztípusok, melyeknek a falai és tetőelemei egyben kerülnek legyártás egy gyárban, szigeteléssel és nyílászárókkal együtt.

Nagy előnyük, hogy a kiszámíthatóság, hiszen a ház a már legyártott elemekből készül – ilyen például a variosip.hu MgO SIP panel is -, így gyorsan fel lehet építeni, és viszonylag hamar költözhető is lesz. Az időjárás sem befolyásolja az építést, ellentétben a téglaépítésű házakkal. Az ilyen házak emellett energiatakarékosak és környezetkímélők, és természetesen rendkívül tartósak is.

Megosztás

Hasonló Bejegyzések

Így tartsd rendben a térkövet a panziód előtt

2024. április 17.|

Sokan úgy gondolják, az év legszebb hónapja egyértelműen a tavasz. A meleg napsugarak, az illatos virágok, az ébredező természet kicsalogatja az embert az otthonából. Az idő ilyenkor nagyon kellemes, mert még nincs forróság, ilyenkor hatalmasat

A repülés fokozhatja a fogfájást

2024. január 22.|

Közismert tény, hogy ha a fogfájás megérkezik, akkor minden hirtelen hőmérsékletváltozás vagy a bizonyos textúrájú ételekbe való harapás egyszerű gondolata is fokozni fogja a kellemetlen érzést.