Maradj otthon: Strand és wellness a kertben

Nem történt meg velünk, hogy amint beköszönt a nyár, az első dolog, amit a testünk kér tőlünk, hogy megmártózzunk, és lehűtsük magunkat?

Természetesen, és biztosak vagyunk benne, hogy ennek leküzdésére kétségtelenül jó ötlet egy úszómedencébe ugrani és a legjobb fürdőt venni. De ez még nem minden. Valamikor mindannyian álmodtunk arról, hogy a saját medencénkben nézünk szembe a forró évszakkal, és hogy saját wellness részleget fogunk a kertbe kialakítani. Aztán eljön az a nap, amikor azt kérdezzük magunktól, hogy miért ne, és ekkor kezdődnek az igazi kétségek. Szerencsére a következő pontok segíthetnek tisztábban látni a medence-kérdést.

Nincs nyitvatartási idő

A medence egyik nagy előnye, hogy egy kifejezetten számunkra kialakított térben vagyunk, és nem kell idegenekkel osztoznunk; így elkerülhetjük a baktériumokat és a gombákat, amelyek általában gyakoriak a gyógyfürdőkben és a nyilvános medencékben.

A nap minden órájára lesz helyünk, anélkül, hogy a menetrendek vagy távolságok miatt izgulnunk kéne. Ha tehát egy munkanapon este 19:00 órakor arra vágyunk, hogy megmártózzunk a medencében, akkor csak annyit kell tennünk, hogy felvesszük a fürdőruhánkat, és kimegyünk a kertbe.

Egészséges test, egészséges elme

Az úszás segít a keringési rendszer jobb működésében, fittebbek leszünk, és nagyobb lesz a szív- és légzőrendszeri állóképességünk. De segít az önbizalmunk növelésében is, tehát nem csak fizikai, hanem érzelmi előnye is van, hiszen nyugalomban tart, csökkenti a stresszt és jobb lelkiállapotba hoz minket.

Nagyszerű találkozási pont

A másik előnye annak, ha van egy medence az otthonunkban, hogy mi lehetünk a legjobb házigazdák a legjobb térrel. Ne gondolkodjunk azon, hogy hol ünnepeljük a gyerekek születésnapját, mert mindig lesz egy olyan hely, ahol a vendégek biztonságban és kényelmesen, de mindenekelőtt vizes környezetben érezhetik magukat.

Költségek, költségek és költségek

Az álmodozás nem kerül semmibe, de kétségtelen, hogy az otthoni medence építése sokba kerül. A költségek, amelyekkel szembe kell néznünk, a következők:

Engedélyek: Ez lenne az első költségünk. Miután mindent megbeszéltünk és megegyeztünk a projektért felelős építészünkkel a projekt kidolgozásához, elengedhetetlen, hogy befizessük az összes engedélyt.

Telepítés: Az engedélyeket már kifizettük, most már csak a “nagy” kifizetésre van szükség, azaz az értékes vízkirályságunk megépítésére és telepítésére.

Ehhez fontos, hogy jól átnézzük az úszómedence cégek ajánlatait, bár itt is érdemes megjegyezni, hogy az olcsó nem mindig lesz jó. Ezek a költségvetések a mérettől és az anyagtól függően változnak, azaz ha például mozaikos, különböző szintű és nagyon nagy méretű medencét szeretnénk, akkor nagyon nagy összeggel kell számolnunk.

Karbantartás: Most azokról a költségekről fogunk beszélni, amelyekkel a medence teljes élettartama alatt számolni kell, azaz a karbantartási költségekről. Ezeket általában 3 csoportra osztják:

1) Heti rendszerességgel

Ebbe a kategóriába tartozik a víz tisztítása, ami gyakran inkább napi feladatnak nevezhető. Nagyon óvatosnak kell lennünk vele, mert a tisztítás elengedhetetlen, hogy ne kelljen kidobni a vizet és újratölteni. Plusz ott vannak a falevelek vagy a szél által befújt szemét eltávolítása is.

Fontos, hogy hetente porszívózzuk ki, és távolítsuk el az összes finom port és szennyeződést, amely az alján lerakódott. Ez a fajta karbantartás egyedül is elvégezhető, egy kis gyakorlattal és idővel olyan munka lesz, amely nem kerül plusz pénzbe, azonban ha nincs rá időnk, akkor érdemes külső segítséghez fordulni.

2) Havonta

Minden hónapban speciális kezelést kap a medence, ami megakadályozza, hogy egy zöldes, koszos vízzé váljon, amiben nem lehet úszni. Ehhez klórozni kell, egyensúlyba kell hozni a pH-értéket és kristályosítani kell. Mindezek az anyagok költséggel járnak, és bár nem kell majd minden héten megvásárolnunk őket, de időnként mindegyiküket ki kell cserélnünk. Ez a karbantartási munka néhány órát vesz igénybe, ezért mindig tanácsos szakemberre bízni.

3) Évente

Mint minden más az életben, a medencénk is éves ellenőrzésre szorul. Meg kell nézni, hogy vannak-e olyan nagyobb vagy kisebb hibák, amelyeket ki kell javítani, például repedések vagy szivárgások. Megint egy kicsit többet kell majd költenünk vízre is, mivel minden porszívózás egy kicsit csökkenti a vízmennyiséget. Ez csak néhány a költségek közül, amelyekkel akkor szembesülünk, ha úgy döntünk, hogy medencét telepítünk otthonunkba.

Végül a gyerekek

Bármilyen furcsának is tűnik, a medence egyik hátránya, hogy mindennél jobban figyelnünk kell a kisebbekre. A balesetek mindig ott vannak a küszöbön, ezért a medence és a gyerekek otthon tartása néha nem a tökéletes kombináció, különösen, ha nagyon fiatalok, és nincs elég időnk a felügyeletükre. Az ideális ezekben az esetekben mindig a megelőzés, ami azt jelenti, hogy olyan stratégiákat tervezhetünk, mint például korlátok felszerelése, amelyek megakadályozzák a kíváncsiskodókat.

Megosztás

Hasonló Bejegyzések

Ha utazást tervezünk, nem mindegy, hogy mi kerül a bőröndbe

2022. július 25.|

Az utazások megszervezésénél a legidőigényesebb dolog a bőröndök bepakolása. Át kell gondolnunk, hogy mit fogunk vinni, bár még így is el szoktunk felejteni ezt-azt. Emiatt nagyon hatékony egy listát készíteni, amit az utazás előtt bármikor

Digitális nomádnak készül: világgá menne Danny Blue

2022. június 15.|

Világgá menne Danny Blue. A mentalista csak egy laptopot vinne magával az útra, azt is zölden. Hosszú útra indulna Danny Blue, hogy új élményeket szerezzen, amelyek által később akár a műsorát is bővítheti.

Görögország a favorit, Bulgáriába alig megy valaki nyaralni

2022. június 15.|

5-12 százalékkal emelkedtek az árak az utazási irodáknál. Az infláció, az euróárfolyam drasztikus emelkedése és az elszálló üzemanyagárak következtében alaphangon 5-15 százalékkal drágulhat idén a magyar turisták nyaralása.