Hangulatos kirándulás a téli hónapokban: Mi történhet akkor, ha nem vagyunk elég óvatosak?

Hazudik az, aki azt állítja, hogy csak nyáron, a rekkenő hőségben lehet utazni, kirándulni, és felfedezni egy ismeretlen környéket. Szerencsére erre egyre több ember jön rá. Megvan a maga hangulata annak, ha valaki télen kezd el utazgatni, még akkor is, ha olyan helyre utazik el, ahol járt már korábban, ugyanis más évszakban egészen más hangulatot tapasztalhatunk meg.

Januárban sokan elkezdünk bakancslistákat vezetni, vagyis felsoroljuk azokat a helyeket, ahova ebben az évben el szeretnénk jutni, illetve azokat a dolgokat, amiket idén el szeretnénk érni. Nem ritka, ha az ember ilyenkor megfogadja azt, hogy többet fogja járni a természetet, gyakran túrázik, és kirándul majd hétvégente.

Merre kiránduljunk januárban?

Könnyen lehet, hogy egyszerűen kiszakadnánk már a nagyvárosi felfordulásból, vagy a januári szürkeséget szeretnénk valamilyen klassz élménnyel feldobni. Ilyenkor a legjobb, amit tehetünk, hogy túrabakancsot, és táskát ragadunk, és útra kelünk. kis túlzással szinte mindegy, hogy hova, de természetesen Magyarországon számtalan hely van, amit mindenképpen érdemes lehet felfedezni.

Lillafüred az egyik ilyen hely, ahol az év bármely szakában valóban mesebeli látvány fogadhat bennünket, de sokak szerint legszebb arcát valóban télen, hóhulláskor tudja megmutatni. A másik bámulatos hely, ahova mindenképpen érdemes ellátogatnunk az az Egerszalóki sódomb, amely bátran nevezhető Magyarország egyik legkülönlegesebb természeti csodájának.

Ha pedig Budapesttől nem szeretnénk messze menni, akkor látogassuk meg a Kavicsos-tó környékét, ahol a 257 négyzetkilométeres szigeten valóban nincs híján sem történelmi emlékeknek, sem természeti kincseknek. Egy ilyen túra felejthetetlen élmény lehet az egész családnak. De mi történik akkor, ha nem egy kellemes dolog miatt lesz felejthetetlen élmény a hétvégi kiruccanásunk?

Mi a teendő törés esetén?

Azt szokták mondani, hogy a baj egy pillanat alatt megtörténik, és természetesen ez megeshet akkor is, ha éppen elutaztunk, vagy elmentünk kirándulni az egész családdal. Elég egy rossz lépés, és máris felszisszenhetünk egy ficam, zúzódás, vagy éppen bokatörés miatt. Akinek volt már része csonttörésben az megtapasztalta, hogy erős fájdalommal jár, ez pedig súlyos esetben (nyílt, szilánkos törés) annyira erős fájdalom is lehet, hogy az illető sokkot kap.

Amellett, hogy ilyenkor minél előbb el kell jutnunk orvoshoz, hogy szükség esetén a törött csontvégek a helyükre kerülhessenek, a fájdalomcsillapításra is gondolnunk kell. Kisebb (zárt) törés esetén jó ötlet lehet a hidegvizes, vagy a jeges borogatás, hiszen ez enyhítheti a fájdalmunkat. A legjobb megoldás azonban csonttörés esetén az injekciós fájdalomcsillapítás lehet. Ha a kórházba érve nincs szükség műtéti feltárásra, akkor is szükség lesz még a gyógyulás ideje alatt valamilyen fájdalomcsillapítóra.

Gipszelés után mindenképpen javasolt a törött kart felkötni, a törött lábat felpolcolni, hiszen így a vér nem fog a lógó végtagba tódulni, így az nem fog fájdalmasan lüktetni. Ezt követően a kezelést irányító orvos utasításának megfelelően kezdődik meg a rehabilitáció, mely eleinte passzív, majd fokozatosan egyre aktívabb gyógytornából, illetve szükség esetén masszázsból is állhat.

Megosztás

Hasonló Bejegyzések

Így tartsd rendben a térkövet a panziód előtt

2024. április 17.|

Sokan úgy gondolják, az év legszebb hónapja egyértelműen a tavasz. A meleg napsugarak, az illatos virágok, az ébredező természet kicsalogatja az embert az otthonából. Az idő ilyenkor nagyon kellemes, mert még nincs forróság, ilyenkor hatalmasat

A repülés fokozhatja a fogfájást

2024. január 22.|

Közismert tény, hogy ha a fogfájás megérkezik, akkor minden hirtelen hőmérsékletváltozás vagy a bizonyos textúrájú ételekbe való harapás egyszerű gondolata is fokozni fogja a kellemetlen érzést.