Ha melegebb éghajlatra utazunk, válasszunk klímás szállást

Magyarország éghajlata a kontinentális övezetbe tartozik, azonban egyre enyhébb nyarakat élünk át. Persze, a kánikulát senki sem ússza meg, de a száraz levegő és az esti lehűlések nagyban segítik az éjszakákat.

Amikor valaki nyaralást tervez, akkor mindig összeteszi a kezét azért, hogy ne essen az eső, azonban a légkondi használatára nem szoktunk gondolni. De mi történik akkor, ha külföldre utazunk?

Külföld és külföld között is van különbség, azonban a felkapott tengerpartok gyakran megviccelik az érkezőket. Ha mi Magyarországról indulunk, akkor hamar rá kell jönnünk a valóságra: a tengerpart egyet jelent a magas páratartalommal.

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy csak a hőmérsékletet nézik, és amikor 30-35 fok közötti előrejelzést látnak, akkor megnyugodnak. Azonban jó, ha tudják, hogy az itthoni 35 fok és a tengerparti 35 fok teljesen más, és nem jó értelemben.

Páratartalom és meleg

Amikor a levegő páratartalma eléri a 80 százalékot, akkor folyamatosan izzadni fogunk. A test nem tud teljesen megszáradni, és úgy fogjuk érezni, hogy megállás nélkül melegünk lesz. Az sem ment meg minket, ha inkább a szárazabb éghajlatra megyünk, mivel a tengerparttól messze a hőmérséklet könnyedén 40 fok felé emelkedik.

Ha pedig mindez nem lenne elég, akkor számolni kell még egy dologgal: este nem fog lehűlni a levegő!

A meleg éghajlat azt jelenti, hogy este talán pár fokkal megy le a hőmérséklet, de ez ugyanúgy 30 felett lesz, tehát az éjszakai nyugalomnak lőttek. Hiába nyitjuk ki az összes ablakot, ugyanúgy érezni fogjuk a kánikulát, ráadásul szúnyogokkal fog társulni.

Éppen ezért nagyon fontos, hogy olyan szállást keressünk, ahol be tudjuk kapcsolni a klímát. Ebben a hőségben csak úgy fogunk tudni aludni, ha megállás nélkül megy a szobában a hűvös.

Foglalás előtt gondoljuk át, hogy milyen az adott ország éghajlata. Nézzük meg, hogy a hotel ad-e saját légkondit a szobákba, és inkább olyan helyet válasszunk, ahol van a hűtésre lehetőség. Ez akkor is jól jön, ha télen utazunk, mivel a mediterrán országokban fűtés sem szokott lenni.

Megosztás

Hasonló Bejegyzések

A finn szaunától a modern infraszaunáig

2021. szeptember 23.|

A világ minden országában találunk olyan jellegzetes elemeket, amik megkülönböztetik a többitől. Spanyolországban a hagyományos fesztiválok és a sonka, Franciaországban a turizmus és a bor, Argentínában pedig a különböző húsok.

A világ legkülönlegesebb medencéi

2021. szeptember 23.|

A szállodák megállás nélkül versengenek a turisták kegyeiért, amit különleges épületekkel, bámulatos kilátásokkal, vagy furcsának nevezhető medencékkel érnek el. Vannak olyanok, ahol a helyszín adja a varázst, máshol az elhelyezés, de akár a mélység miatt

A csodaszarvas legendája

2021. szeptember 9.|

A magyar mitológia rengeteg érdekességet tartogat az olvasó számára. A néphit, népmesék, ráolvasások és népi imák rengeteg ma is fennmaradt szokáson érezhetőek, bár a legtöbbször homályos források állnak a rendelkezésünkre.