A világ legkülönlegesebb medencéi

A szállodák megállás nélkül versengenek a turisták kegyeiért, amit különleges épületekkel, bámulatos kilátásokkal, vagy furcsának nevezhető medencékkel érnek el. Vannak olyanok, ahol a helyszín adja a varázst, máshol az elhelyezés, de akár a mélység miatt is fennakadhat a szemünk. Ebben a cikkben összegyűjtöttük a legérdekesebbeket.

Marina Bay, Szingapúr

Szingapúrban van egy olyan medence, amiben a világ felett úszkálhatunk. Jó, ezt nem kell szó szerint érteni, de a Marina Bay éppen az 57. emelet magasságában van elhelyezve, ami az épületet tetejét jelenti. Ha a magasság nem lenne elég, akkor a világ legnagyobb tetőtéri medencéje címet is viszi, tehát ne egy jakuzzi méretet képzeljünk el. Ha pedig el akarunk menekülni a tűző nap elől, akkor beülhetünk egy tetőtéri pálmafa árnyékába. Nemcsak romantikus pároknak, hanem kirándulni vágyó családoknak is érdemes kipróbálni.

Indonéziai őserdő

Ha unjuk a nagyvárosi forgatagot, akkor választhatjuk a természet közelségét. Indonézia nagyszerű úti cél az esőerdőt szeretőknek, azonban nem kell a sátorozás mellett döntenünk. Ma már úgy is kiélvezhetjük a természet közelségét, hogy a medencében lógatjuk a lábunkat, és egy finom koktélt iszunk közben. Hanging Gardens Ubud éppen erről vált híressé, mivel a medencék az esőerdő felé néznek, ami olyan érzést kelt, mintha felhők között lebegnénk. Ha pedig megunjuk az úszkálást, akkor az üdülőparadicsom gondoskodik a vágyainkról.

Zambiai szavanna

Az esőerdő után választhatjuk az afrikai szavannát is. Ha azonban nem szeretnék zötykölődő autóban ülni egész nap, akkor a medence kényelméből is figyelhetjük őket. Zambiában lapul egy hely, ami a Chongwe River House nevet kapta, ahol a folyó közvetlen közelében építették ki a medencét, így az arra járó állatokat figyelhetjük rácsok és idomárok nélkül. Ha nem vagyunk szívbajosak, és ellenőrizzük a medence vizét csobbanás előtt, akkor nagyszerű kikapcsolódást ígér.

Las Vegas és cápás

Ha az egzotikus helyek után inkább Amerikába látogatnánk el, akkor Las Vegas igazi érdekességeket tartogat. A Golden Nugget medencéjében extrém környezetben, igazi cápák között úszkálhatunk. Persze, ezt nem kell szó szerint érteni, de a medence és az akvárium között csak egy vastag üvegfal van, úgyhogy az érzés garantált. Ha pedig meguntuk az úszást, akkor a cápák között kiépített csúszdát is kipróbálhatjuk.

Lengyel búvárkodás

Ha inkább a búvárok közé tartozunk, de nagyon vágyunk egy különleges medencére, akkor a lengyel Mszczonow városában található 45 méter mély medence lesz a kedvencünk. Ide nem a csobbanni vágyók érkeznek, hanem a búvárok, de ez nem jelenti azt, hogy nem mehetünk a családdal együtt, mivel mindenkit szívesen fogadnak. Ha pedig csak és kizárólag nézni szeretnénk, akkor egy víz alatti alagúton sétálhatunk végig, miközben a többiek tovább úsznak a mély felé.

Brüsszeli kirándulás

Brüsszel sem marad el a látványosságoktól. Nemo33 nevű medencéje éppen 33 méterrel helyezkedik el a felszín alatt, tehát tökéletes lehetőség a búvárkodáshoz. Ha pedig a városban járunk, akkor nem kell saját búvárfelszerelésről gondoskodnunk, mivel a helyszínen is bérelhetünk egyet. Tény, hogy ez a medence nem annyira látványos, mint a cápák vagy a szafari, azonban mélytengeri búvár nem tud hagyományos medencében edzeni. Brüsszel előnye, hogy közelebb van Magyarországhoz, úgyhogy az utazás sem fogja elvenni az összes spórolt pénzünket.

Londoni medencék

Brüsszel után Londont is meglátogathatjuk, ahol nemcsak a búvárokra, hanem a gyerekekre és a szabadmerülőkre is gondolnak. A Blue Abyss nevet viselő medencét úgy tervezték, hogy minél több ember igényét kielégítse, ugyanakkor itt hivatalos gyakorlatokra is sor kerül. Több gyártó ebben a medencében teszteli a legújabb fejlesztéseit, miközben a legmélyebb pontokon asztronauták gyakorlatoznak, akik megtapasztalják a megváltozott gravitáció érzését. Ha pedig gyerekekkel megyünk, akkor őket tudományos előadások várják őket.

Búvárkodás halakkal

Mi van akkor, ha búvárkodásra, úszásra és halakra is vágyunk? A tenger mellett Belgiumban is lehetőségünk van a merülésre Beringen városában. A Todi nevű medence úgy lett megtervezve, hogy a 23 fokos vízhez 36 méter mélység járjon, amiben több mint 2000 trópusi hal úszkál. Ennek a medencének a különlegessége,  hogy megújuló energiaforrásokból táplálkozik, ugyanakkor ez a kontinens legnagyobb szubtrópusi búvárközpontja. Ha falak helyett inkább a halakban gyönyörködnénk, akkor ez a mi helyünk.

Dubai és a világ legmélyebb medencéje

Dubai olyan úti célnak számít, ahova mindenki legalább egyszer el akar jutni. A legek városában szó szerint minden megtalálható, úgyhogy különleges medence nélkül sem fogunk maradni. A Deep Dive Dubai tényleg látványosságnak számít, mivel 60 méteres mélységgel bír, amivel bekerült a Guinness rekordok közé is.

A medencét 14 millió liter édesvízzel töltötték fel, amit folyamatosan 30 fok körül tartanak, hogy a hosszabb búvárkodás után se lehessen megfázni. A tervezők a búrárok kényelméről is gondoskodtak, mivel egy igazi víz alatti várost építettek fel, ahol órákig (vagy ameddig az oxigén kitart) lehet nézelődni. A városi apartmanok mellett filmstúdió, de egy kisebb medence is található. Akkor is ellátogathatunk ide, ha még soha nem merültünk.

Megosztás

Hasonló Bejegyzések

A finn szaunától a modern infraszaunáig

2021. szeptember 23.|

A világ minden országában találunk olyan jellegzetes elemeket, amik megkülönböztetik a többitől. Spanyolországban a hagyományos fesztiválok és a sonka, Franciaországban a turizmus és a bor, Argentínában pedig a különböző húsok.

A világ legkülönlegesebb medencéi

2021. szeptember 23.|

A szállodák megállás nélkül versengenek a turisták kegyeiért, amit különleges épületekkel, bámulatos kilátásokkal, vagy furcsának nevezhető medencékkel érnek el. Vannak olyanok, ahol a helyszín adja a varázst, máshol az elhelyezés, de akár a mélység miatt

A csodaszarvas legendája

2021. szeptember 9.|

A magyar mitológia rengeteg érdekességet tartogat az olvasó számára. A néphit, népmesék, ráolvasások és népi imák rengeteg ma is fennmaradt szokáson érezhetőek, bár a legtöbbször homályos források állnak a rendelkezésünkre.