A repülés fokozhatja a fogfájást

Közismert tény, hogy ha a fogfájás megérkezik, akkor minden hirtelen hőmérsékletváltozás vagy a bizonyos textúrájú ételekbe való harapás egyszerű gondolata is fokozni fogja a kellemetlen érzést.

Valójában nem számít, hogy egy törött fogról, vagy egy kihúzott bölcsességfogról, vagy egy lyukas részről van-e szó, mivel a fájdalom nem szokott csak úgy magától elmúlni.

Vannak azonban más típusú ingerek is, amelyek szintén befolyásolhatják a fájdalomérzetet a szájüregben. Ebben a tekintetben – és még inkább az ünnepi időszakban, amikor az utazás gyakori – különös figyelmet kell fordítani arra, hogy a légi közlekedés milyen hatással lehet a fogakra. Hiszen ki ne akarná a pihenést egy homokos tengerparton vagy a havas dombokon tölteni? Igen ám, de nem mindegy, hogy milyen egészségügyi állapotban van a szánk.

Mi történik a repülőn?

Amikor repülővel utazunk, a légköri nyomás gyakran változik. Lehet, hogy repülés közben már tapasztaltuk a középfül elzáródásának érzését, de az igazság az, hogy ez a jelenség a koponya orrüregében és a szájüregben is előfordulhat. Ez utóbbiak a fogfájás vagy bármely más fog kellemetlenségének és súlyosbodásának a forrásai.

Más szóval, ezek a nyomásváltozások a fogak üregeiben is megjelenhetnek, amelyeket általában szuvasodás vagy hibás állapotban lévő tömések okoznak. A fog belsejét borító szövet nagyszámú, nagyon érzékeny idegvégződést tartalmaz, és az azt borító falak nagyon kemények, így a nyomás csökkenése vagy növekedése megakadályozza, hogy a benne lévő rész alkalmazkodni tudjon. Ez a helyzet fogsérüléshez vezethet, és erős fájdalmat okozhat.

Egy másik élmény, amely ilyen körülmények között előfordulhat, amikor úgy érezzük, mintha szó szerint felrobbanna a fogunk, bár szerencsére ez a valóságban nem történhet meg.

Miért érezhetünk robbanást? Ennek több oka is van: az első a szuvas fogak jelenléte, amelyek fokozatosan tönkreteszik a fogat, és mikroszkopikus lyukakat hoznak létre, amelyeken keresztül a levegő bejut és bent reked. A hibás fogtömések is okozhatják, amelyek szintén hozzájárulnak a levegő felhalmozódásához a fog belső területén. Másrészt fennáll annak a lehetősége, hogy a fogászati rekonstrukció során a levegő bent reked. Ezenkívül a nem teljes gyökérkezelés hajlamos arra, hogy a gáz az érintett fog belsejében maradjon.

Mit tehetünk, hogy elkerüljük a fogfájást repülés közben?

  • Próbáljunk meg cukorkát vagy rágógumit rágcsálni, de mindig cukormenteset.
  • Nyeljük le a nyálat, hogy megpróbáljuk enyhíteni a fogfájást.
  • Próbáljunk meg bevenni egy fájdalomcsillapítót körülbelül 30 perccel a repülés előtt.
  • Forduljunk szakemberhez, ha a repülés előtti napokban kellemetlen érzéseket érzünk.
  • Kezeljük a fogainkat időben.
  • Ne utazzunk repülővel 24 órával a fogászati műtét után.
  • A legfontosabb, hogy a jó szájhigiénia megőrzése érdekében rendszeresen keressük fel fogorvost, és a fogmosásról se feledkezzünk meg.

Ha ezeket a tanácsokat betartjuk, akkor nemcsak a repülés és a nyaralás vagy a pihenés, hanem a hétköznapok is könnyebben fognak eltelni.

Megosztás

Hasonló Bejegyzések

Így tartsd rendben a térkövet a panziód előtt

2024. április 17.|

Sokan úgy gondolják, az év legszebb hónapja egyértelműen a tavasz. A meleg napsugarak, az illatos virágok, az ébredező természet kicsalogatja az embert az otthonából. Az idő ilyenkor nagyon kellemes, mert még nincs forróság, ilyenkor hatalmasat

A repülés fokozhatja a fogfájást

2024. január 22.|

Közismert tény, hogy ha a fogfájás megérkezik, akkor minden hirtelen hőmérsékletváltozás vagy a bizonyos textúrájú ételekbe való harapás egyszerű gondolata is fokozni fogja a kellemetlen érzést.