A finn szaunától a modern infraszaunáig

A világ minden országában találunk olyan jellegzetes elemeket, amik megkülönböztetik a többitől. Spanyolországban a hagyományos fesztiválok és a sonka, Franciaországban a turizmus és a bor, Argentínában pedig a különböző húsok.

Létezik azonban egy olyan ország, ami nagyon sajátos tulajdonságokkal rendelkezik, és biztos, hogy mindenkinek ugyanaz jut róla eszébe: Finnország. Tény, hogy a magyarok a finn-ugor kapcsolatra is asszociálhatnak, azonban bizonyára a szauna is eszükbe jut, ami a skandináv nemzetek jellegzetes eleme.

A finn szauna eredete

A finn szauna eredet több mint ezer évre nyúlik vissza. A korai években szent helynek tekintették, bár ma is nagy tisztelettel szoktak róla beszélni. Eleinte a házak udvarán volt, a huszadik században pedig tavak mellé is kiépítették, hogy még könnyebben le lehessen hűteni a használatok között.

A finnek eleinte hetente egyszer szaunáztak, amit mindig közös programként fogtak fel, mivel a kamra bemelegítése meglehetősen nehéz volt, sokszor egy egész napot is igénybe vett. Csak profi és tapasztalt ember tudta beindítani a szerkezetet, amihez rengeteg tűzifára volt szükség. A lakók számára a szauna egyenló volt a tisztasággal, amiről azt hitték, hogy a testtel együtt a szellemet is gyógyítja. Érdekes, hogy a szauna adott otthont a szüléseknek és a temetési előkészületeknek is, persze nem egyszerre. Bizonyos felmérések szerint Finnországban ma is több szauna van, ami egyáltalán nem meglepő.

A finn szauna használata

A finn szauna kiváló lehetőség a test javítására, mivel nemcsak tisztít, hanem a bőr ellazításáról is gondoskodik. A kezelés célja, hogy a magas hőhatás miatt a test izzadni kezdjen, ami rengeteg előnnyel jár. A finn szaunában száraz hőt használnak, ami 100 fokos hőmérsékletet is elérhet, miközben a páratartalom nem haladja meg a 15 százalékot.

A hagyományos finn szauna a kövek melegítésével oldható meg, amit elektromos melegítőkkel látnak el. A szauna ilyenkor két elemből áll, az egyik maga a kályha, a másik pedig a szerkezet, ahol az emberek foglalnak helyet. A fapadokon ülni és feküdni is lehet. Ezek a kabinok már az ötödik században megjelentek, és már akkor is tűzzel és füsttel melegítették fel őket.

A használata során csak arra kell figyelni, hogy a padok nagyon melegek szoktak lenni, ami megégetheti az embert. Ha ezt el akarjuk kerülni, akkor vizezzük be a törölközőt és csak utána üljünk le rá. A magas hőmérséklet miatt az ajánlott szaunázási idő nem haladja meg a 15-25 percet, de minden felhasználó a saját igényeihez igazíthatja. A szaunázás után fontos lehűteni a testet, amit érdemes a lábtól felfelé elvégezni.

Az infravörös sugarak érkezése

Az évek múlásával a hagyományos finn szaunát egy újabb és izgalmasabb kivitelezés váltotta fel: az infraszauna. Az infra szóval együtt a méregtelenítő kifejezés is terjedni kezdett, amivel szó szerint minden toxint eltávolíthatunk a szervezetből. A finn szauna a bőrt melegíti, az infrasugarak azonban a bőr alá hatolnak be, és inkább a szervezünk hőmérsékletéről gondoskodnak.

Az infraszauna a fényenergiát hővé változtatja, ami az egész testben eloszlik. Ezáltal a kezelés tágítja az ereket, növeli a véráramot és megkönnyíti a szövetek oxigénellátását. A meleget sugárzó panelek felmelegítéséhez ma már csak 20 percre van szükség, ami még felkapottabbá teszi az otthoni felhasználók körében. Az embernek nincs más dolga, mint bemenni a szaunába, leülni és várni. Az első percekben úgy fogjuk érezni, hogy semmi nem történik, majd beindul az izzadás.

Az infravörös sugarak ereje

Az infravörös sugarak által kibocsátott hő mélyebben hatol a testbe, mint a környezeti hő. Egyes számítások szerint ez a behatolás eléri a 4 centiméter hosszt, amire a hő egyedül nem lenne képes. Ez azt jelenti, hogy nincs szükség magas hőmérsékletre, tehát sokkal kényelmesebbé válik a szauna használata, mert nem érezzük úgy, hogy meg akarnánk fulladni. A mélyebb behatolás nemcsak a bőrt, hanem az izmokat és a belső szerveket is eléri, úgyhogy a méregtelenítés még nagyobb méretékű lesz.

A két szauna előnyei

Mindkét szauna több előnnyel jár, nézzük ezeket egyesével.

A finn szauna növeli a pulzusszámot és kitágítja az ereket, ami felgyorsítja az izomanyagcserét. Használatakor a toxinok eltávolodnak, a pórusok kitágulnak és kitisztulnak. A testből származó izzadsággal együtt a nehézfémek, az alkohol és a nikotin is távozik. A száraz szauna a légzést is javítja, mivel a légutak kitisztulnak tőle. A finn szauna használata segít helyreállítani az izmokat, miközben növeli a vérellátást, és segíti a felépülést.

Az infraszaunának nincs magas hőmérsékletre szüksége, azonban csökkenti a higany szintjét a testben. Azok az emberek, akik hetente négy-öt szaunázáson is résztvesznek, kisebb valószínűséggel szenvednek szívbetegségben. Az infravörös sugár segíti a szervezetet a gyógyulásban, miközben javítja a véráramlást, és lehetővé teszi, hogy több tápanyagot és oxigént tudjunk felszívni. Bár nincs szükség nagyon magas hőmérsékletre, ha mégis 41 foknál többen ülünk, akkor csökken az izomtömeg elvesztésének a kockázata még az inaktív életmód ellenére is.

Ilyenkor szokott jönni a következő kérdés: melyik a jobb? A válaszért próbáljuk ki mindkettőt.

A cikk létrejöttét a drspa.hu oldal – vagyis a wellness termékek szakértője – segítette.

Megosztás

Hasonló Bejegyzések

Ha utazást tervezünk, nem mindegy, hogy mi kerül a bőröndbe

2022. július 25.|

Az utazások megszervezésénél a legidőigényesebb dolog a bőröndök bepakolása. Át kell gondolnunk, hogy mit fogunk vinni, bár még így is el szoktunk felejteni ezt-azt. Emiatt nagyon hatékony egy listát készíteni, amit az utazás előtt bármikor

Digitális nomádnak készül: világgá menne Danny Blue

2022. június 15.|

Világgá menne Danny Blue. A mentalista csak egy laptopot vinne magával az útra, azt is zölden. Hosszú útra indulna Danny Blue, hogy új élményeket szerezzen, amelyek által később akár a műsorát is bővítheti.

Görögország a favorit, Bulgáriába alig megy valaki nyaralni

2022. június 15.|

5-12 százalékkal emelkedtek az árak az utazási irodáknál. Az infláció, az euróárfolyam drasztikus emelkedése és az elszálló üzemanyagárak következtében alaphangon 5-15 százalékkal drágulhat idén a magyar turisták nyaralása.