A csodaszarvas legendája

A magyar mitológia rengeteg érdekességet tartogat az olvasó számára. A néphit, népmesék, ráolvasások és népi imák rengeteg ma is fennmaradt szokáson érezhetőek, bár a legtöbbször homályos források állnak a rendelkezésünkre.

A magyar őstörténetek a Krónikák által maradtak fenn, és szájról szájra terjedtek tovább, ez azonban ahhoz vezetett, hogy egy históriát különböző módokon is ismerünk. A csodaszarvas legendáját nagyon sok ember hallotta, és amikor az erdőket járva különleges szarvas tűnik fel a közelben, akkor szinte mindenki felemlegeti.

A legenda vagy monda egyes országokban saga (szága) szóval terjedt el. Ez az íratlan történelem, aminek akkora hatalma volt, hogy az emberek a tábortüzek, őrtüzek és pásztortüzek mellett mesélték el. Öreg harcosok ültek le az éjszakában, hogy átadják a fiataloknak a tudásukat. Eleinte a fiaiknak meséltek, majd az unokáiknak, akik végül átvették a mesélő szerepét, a történet pedig nemzedékről nemzedékre szállt tovább. A csodaszarvas talán azért bír ennél is több erővel, mivel a magyarok hosszú évszázadokon át nem tudták, hogy miként kerültek a mai hazájuk területére.

Mondák és legendák

Tipp: Ha téged is nagyon foglalkoztat a történet és szeretned kedvesed meglepni, akkor válassz egy igazán egyedi, kézzel készített csodaszarvas baltát, ajándékba.

Egyesek szívesen emlékeznek vissza a történelem órákra, mások inkább rá sem mernek gondolni, de az Urál hegység neve talán mindenki előtt ismerősen cseng. Ennek a hegységnek a keleti lejtőin éltek valamikor a magyarok elődei, akik később nekivágtak az utazásnak. Ma a jobb élet reményében költözünk, ők pedig a jobb föld reményében indultak el, ahol letelepedésre alkalmas hazát tudtak felépíteni. Mivel ez is egy nagyobb mondához köthető, így teljesen normális, hogy többféle történetet ismerünk a nagy vándorlásról.

A legismertebb legendák Emese álma és A csodaszarvas legendája. Előbbi a törökökkel hozható összefüggésbe, a csodaszarvas azonban a finnugor népekkel. A monda keletkezésének az ideje szó szerint meghatározhatatlan. Hunor és Magor története talán a honfoglaló magyarokkal együtt érkezett, és általuk maradt fenn. Ha megvizsgáljuk a sorokat, akkor bibliai, magyar, bolgár és más eurázsiai elemeket találunk, amit Anonymus is feljegyzett magának.

A csodaszarvas története

A monda a bibliai Bábel történetét veszi alapul, ahol Isten összekeveri az emberek nyelvét, ezzel zűrzavart okozva az emberek körében. A bábeli lakók legismertebb alakja Nimród a feleségével két fiúnak adnak életet: Hunornak és Magornak. A két elsőszülött felnőttként megkapja az apja örökségét és külön sátorba költöznek. Az idő múlásával úgy döntenek, hogy új hazát kéne keresniük, majd vadászatra indulnak. Ekkor jelenik meg a gyönyörű csodaszarvas, ami annyira különleges, hogy a leölése helyett követni kezdik.

A csodaszarvas egy új és termékeny földre csalogatja őket, majd amikor a fiúk utolérik, akkor eltűnik a szemük elől. A terület vízben, fűben, fában és vadban is gazdag volt, úgyhogy a maradás mellett döntöttek, a családalapításhoz azonban feleséget kellett találniuk. Régi jó szokásokhoz híven ezt leányrablással próbálták elérni. Az útjuk során Belár fiait találták meg, ahol az egyik fejedelem két lányát vették el feleségül. A történet szerint a két házasságból 108 utód született, akik a hunok 108 nemzetségét alkották. Később a nemzetségek szétváltak, és hatseregnyi ember Pannóniába költözött. Innentől kezdve Hunor leszármazottai a hunok, Magoré pedig a magyarok lettek.

A legenda jelképei

Senki sem tudja, hogy a legendának mennyi igazságalapja van, azonban a szarvas azóta az ősmitológia fontos totemállata. Érdekes, hogy a totemállatnál valamivel fontosabb szerepet tölt be, mivel vezető állatként is ismerjük, több mítosz született arról, ahogy egy különleges szarvas új hazát mutat az őt követő népeknek. Innentől kezdve az ábrázolása teljesen szabadon történik, mindenki máshogy látja, bár bizonyos elemek ismétlődni szoktak.

Az agancs akkor is megjelenik rajta, ha amúgy nőstény állatról van szó, mivel az agancs erővel bír, az örök megújulást hirdeti. A való életben a szarvasbikák ledobják az agancsukat, hogy még erősebbet és még nagyobbat növesszenek helyette, ami az évek alatt terebélyessé válik és egyben státuszszimbólum is lesz. A mondák valamivel tovább mennek, mivel az agancsok közé Napot, Holdat és csillagokat tesznek, ami az állatot egy égi szimbólummá változtatja. Az égitestek nemcsak hatalmat képviselnek, hanem erőt és öröklétet, hiszen sok generációnak kell elmúlnia ahhoz, hogy egy csillag elveszítse a fényét. Éppen ezért a szarvas sok kultúrában az örök életet is szemlélteti.

A csodaszarvas legendáját rengeteg író és költő felhasználta, úgyhogy több verset, novellát és akár regényt is olvashatunk. Hiába telnek el az évek, a magyar hitvilág és hiedelem különlegessége nem hagyja nyugton az emberek fantáziáját, így a festésben és más művészeti formákban is megjelenik. A csodaszarvast nem ölték meg, ehelyett elvezette a vándort a neki való helyre, hogy ott megtalálja a hazáját, ahol békében és nyugalomban élhet majd. Nem számít, hogy a legendáknak mennyi valóságalapjuk van, a fantáziadús megjelenés még ma is megállja a helyét a tábortüzek mellett.

Szerző: cmshop.hu

Megosztás

Hasonló Bejegyzések

A finn szaunától a modern infraszaunáig

2021. szeptember 23.|

A világ minden országában találunk olyan jellegzetes elemeket, amik megkülönböztetik a többitől. Spanyolországban a hagyományos fesztiválok és a sonka, Franciaországban a turizmus és a bor, Argentínában pedig a különböző húsok.

A világ legkülönlegesebb medencéi

2021. szeptember 23.|

A szállodák megállás nélkül versengenek a turisták kegyeiért, amit különleges épületekkel, bámulatos kilátásokkal, vagy furcsának nevezhető medencékkel érnek el. Vannak olyanok, ahol a helyszín adja a varázst, máshol az elhelyezés, de akár a mélység miatt

A csodaszarvas legendája

2021. szeptember 9.|

A magyar mitológia rengeteg érdekességet tartogat az olvasó számára. A néphit, népmesék, ráolvasások és népi imák rengeteg ma is fennmaradt szokáson érezhetőek, bár a legtöbbször homályos források állnak a rendelkezésünkre.