Utazás Lengyelországba – Általános információk

A Lengyel Köztársaság Közép-Európában található, szomszédjai Németország, Csehország, Szlovákia, Ukrajna, Fehéroroszország és Litvánia. A Balti-tenger határolja északon. Fővárosában, Varsóban 1,7 millió fő lakik, míg az egész országban összesen nagyjából 28 millió fő. Ha Lengyelországba utazunk, érdemes pár forintunkat átváltani zlotyira.

Noha a koronavírus járvány alatt az utazást egyik ország sem ajánlja, azonban megoldható. Lengyelországba utazásunk előtt teszteltessük magunkat, hogy ne kelljen tíz napos karanténba vonulnunk. A PCR és az antigén teszt az, amit elfogadnak, amiről igazolást állítanak ki. A határon való átlépéshez szükségünk lesz még a személyi igazolványunkra vagy egy érvényes magyar útlevélre.

Lengyelország szerencsére nem egy olyan hely, ami veszélyeztetné az egészségünket, eltekintve a vírustól. A közellátás jól működik, ha utazás közben bármi bajunk lenne, kapunk alapellátást. Hogy Lengyelországban is megkapjuk az ellátást, amire jogosultak vagyunk, ajánlott beszereznünk az Európai Egészségbiztosítási Kártyát. A mentők száma 999, illetve az egész Európában elérhető segélykérő szám, 112, Lengyelországban is működik.

Mivel Lengyelország római katolikus, a legtöbb valláshoz kapcsolódó ünnepük azonos a magyarországi ünnepekkel, például a Húsvét, Pünkösd, és a Karácsony. Azonban vannak Lengyelországnak állami ünnepei, amiken számíthatunk szabadnapokra, megváltozott nyitvatartásokra.

Május elseje Nemzeti ünnep, ami egybeesik a munka ünnepével. Május harmadika az alkotmány ünnepe. November tizenegy a függetlenség napja, amin a függetlenség visszaszerzésére emlékeznek, amit 123 év után sikerült elérniük.

A lengyel tömegközlekedés jól kiépített, a városok között gyorsvonatok közlekednek, illetve kisebb helyiségekre személyvonattal tudunk elmenni. Ha autóval megyünk Lengyelországba, akkor valószínűleg fogunk találkozni a via Toll elektronikus fizetőrendszerrel, ami a fizetős úthálózatokon lép érvénybe.

A rendszer mikrohullámokkal funkcionál, így a megtett kilométerek alapján számítja a fizetendő összeget. Autókölcsönzőket a legtöbb nagyvárosban találhatunk, leginkább repterek környékén. A bérléshez teljes felelősséget kell vállalnunk és az autót csak a szerződésben szereplő fél vezetheti.

Megosztás

Hasonló Bejegyzések

Egyre népszerűbbek a lovas tanyák Magyarországon

2023. november 4.|

Nem véletlenül szokták mondani, hogy a magyar lovas nemzet. A magyarság történetében a lovak és maga a lovaglás is mindig előkelő helyen szerepelt. Már akkor is fontos szerepe volt a lovaknak, amikor még nomád nép

Otthonteremtés egyszerűen? Nem lehetetlen!

2023. október 13.|

Az otthonteremtés kérdése manapság nagyon sokaknak okoz fejtörést. Az ingatlanárak az elmúlt években folyamatosan emelkedtek, de ez az építkezések esetében is így volt. Amíg régen 5-10 millió forint hitel elegendő volt ahhoz, hogy megvásároljunk egy