Utazás Horvátországba – Általános információk

Horvátország Európa délkeleti részén, a Balkán-félszigeten helyezkedik el.  Szlovénia, Magyarország, Szerbia, Bosznia-Hercegovina és Montenegró a szomszédjai, illetve délnyugaton az Adriai-tenger határolja, ezzel közkedvelt turistacélponttá válva Európában. A fővárosa Zágráb. Horvátországban horvát kunával tudunk fizetni.

Horvátországba be tudunk utazni magyar védettségi bizonyítvánnyal, amelyen mindkét oltási dátum szerepel, illetve a második időpont óta eltelt már tizennégy nap. Teszt mindenképpen kell, PCR teszt és antigén-alapú gyorsteszt az, amit elfogadnak. Horvátországban saját költségre is teszteltethetjük magunkat, addig karanténban kell tartózkodnunk.

Illetve ha már átestünk a víruson és ezt tudjuk igazolni egy pozitív PCR vagy antigén-teszttel, vagy orvosi igazolással, átléphetünk a határon. Kell regisztrálnunk a határon, de ezt az utazás előtt is megtehetjük az entercroatia.mup.hr oldalon. A belépéshez békeidőkben elég bármilyen forgalomban lévő magyar személyazonosító igazolvány.

Az elutazás előtt érdemes kiváltani az Európai Egészségbiztosítási Kártyát. Ha szükség lesz rá az ezzel szerződésben álló kórházat kell felkeresni.

A keresztény ünnepeken túl találkozhatunk pár nemzeti ünneppel is. Június 22. az antifasiszta küzdelem napja, amin a német és az olasz megszállók elleni felkelésre emlékeznek. Június 25. az államiság napja, az 1991-ben kivívott függetlenséget ünneplik rajta. Október 8. a függetlenség napja.

Mivel Horvátország a szomszédban van, egyszerűen át tudunk oda utazni autóval. Az autópályák gyors ütemben épülnek, A1-től egészen A11-ig tart a számozása és 130 km/h-val tudunk közlekedni rajtuk. Mikor felhajtunk az autópályára, kapunk egy bizonylatot, amit lehajtásnál kell kifizessünk.

Vannak azonban kivételek, olyan hidak és alagutak, ahol előre kell fizetni. Működik az ENC-rendszer is, amivel online, elektronikus úton tudunk fizetni. Figyeljünk oda a helyes vezetésre, mert 2019-ben a közlekedési bírságokat jelentősen megemelték, nagyon magasak.

Megosztás

Hasonló Bejegyzések

Egyre népszerűbbek a lovas tanyák Magyarországon

2023. november 4.|

Nem véletlenül szokták mondani, hogy a magyar lovas nemzet. A magyarság történetében a lovak és maga a lovaglás is mindig előkelő helyen szerepelt. Már akkor is fontos szerepe volt a lovaknak, amikor még nomád nép

Otthonteremtés egyszerűen? Nem lehetetlen!

2023. október 13.|

Az otthonteremtés kérdése manapság nagyon sokaknak okoz fejtörést. Az ingatlanárak az elmúlt években folyamatosan emelkedtek, de ez az építkezések esetében is így volt. Amíg régen 5-10 millió forint hitel elegendő volt ahhoz, hogy megvásároljunk egy